sunnuntai 30. heinäkuuta 2023

Barbie

Leikin lapsuudessani paljon Barbie-nukeilla, muistan, että minun suosikki Barbiet olivat peruukkibarbiet, oli ihanaa vaihdella niille peruukkeja. Kyllä minun mielikuvitus lensikin barbieleikeissä. Barbie-nukkeni oli aina hyvin puettu ja huoliteltu. Muistan miten kiiltävä punainen takki päällä ja valkoiset saappaat jalassa Barbie lähti asioille. Barbie oli aina kohtelias, ystävällinen, toiset huomioonottava ja puhui montaa eri kieltä. Barbie myös rakasti suuresti eläimiä ja kävi ratsastamassa maalaistalossa ja samalla autteli maatilan töissä. Mielikuvituksessani Barbie asui vaaleanpunaisessa idyllisessä puutalossa, hänellä oli kolme ihanaa kissaa ja kani. Pihassa  Barbiella oli vaaleanpunainen poni-merkkinen polkupyörä. Barbie kuunteli "kasettimankalta" Sweet-yhtyettä ja hänelle tuli Intro-lehti. 

Kun kuulin, että Barbie elokuvaa tehdään Yhdysvalloissa ajattelin jo silloin, että sen leffan haluan nähdä, onhan  pääosassa maailman kuuluisin nukke ja itselläni ihania muistoja Barbie-nukke leikeistä. Frozenit, Bratzit mitä niitä nyt onkaan eivät ole horjuttaneet Barbie-nukkejen asemaa. Erilaisia Barbie-nukkeja on tullut lisää vuosien aikana hurja määrä. 

           Kuva netistä

Elokuvassa Barbie elää täydellistä elämää Barbiemaassa. Barbiemaailmassa riittää pinkkiä ja glitteriä, se on juuri elokuvassa sellainen, minkälaiseksi Barbien lelumaailma on luotu. Myös Ken/Kenit ovat mukana. 

Mutta sitten Barbie menee rikki, hänen kantapäänsä koskettavat maata. Barbie saa selville, että hänellä on leluvastin todellisessa maailmassa ja nyt lelun ja omistajan välillä on kriisi. Näin ollen Barbien on lähdettävä Barbiemaasta todelliseen maailmaan selvittämään tätä asiaa. Hän saa tähän apua oudolta Barbie-nukelta. Nukelta, jota on syvästi halveksittu. Hänen hiuksiaan on leikelty ja naamaa rikottu. Tämä outo Barbie auttaa Barbien todelliseen maailmaan. Ken lähtee matkalle mukaan.

    Kuva netistä

Barbie matkustaa Los Angelesiin ja törmää siellä äitiin, jolla on vihaa ja halveksuntaa barbie-nukkeja kohtaan oleva teini-ikäinen tytär. Äiti on töissä barbi-nukkeja valmistavassa Mattelin yrityksessä ja näin ollen ymmärtää Barbien syvällisempääkin merkitystä. Reaalimaailma onkin Barbielle kamala kokemus. Hän ei olekaan se, ketä ihaillaan ja jota rakastetaan. 

Elokuvassa tapahtuu hengästyttävän paljon. Elokuvan loppu on taidokas ja puhuttelevan kaunis. Elokuva antaa paljon ajattelemisen aihetta mm. feministisen sisältönsä ja patriarkaalisen yhteiskunnan kyseenalaistamisen johdosta.

    Kuva netistä

Elokuvan ikäraja on 7 vuotta. Itse kyllä olen sitä mieltä, että tämä Barbie leffa ei tuon ikäisille avaudu. Ei kaikki 7 vuotiaat vielä lue tekstityksiä ja nämä yhteiskunnalliset asiat eivät vielä heidän ajatusmaailmaan kuulu vaikkakin nukkeja ja muuta pinkkiä ja glitteriä riittää.

Muuten Barbie leffalle lämmin suositus <3

Eläköön barbie-nuket ikuisesti! 

Barbie-nukke on tullut myyntiin vuonna 1959. Barbie on nyt siis 64-vuotias. Olisipa hauskaa jos myyntiin tulisi ikääntynyt Barbie. Elokuvassa Barbie sanookin vieressä istuvalle ikääntyneelle naiselle  "Oletpa sinä kaunis" ja nainen vastaa "Minä tiedän sen". Aivan ihanaa! 

Elokuva on saanut maailman ensi-iltansa 9.7.2023

Ohjaus  Greta Gerwig

Barbie Margot Robbie 

Sinulle toivotan oikein mukavaa viikkoa <3
lauantai 22. heinäkuuta 2023

Chappe

Tammisaaressa on huhtikuussa 2023 avattu nykytaiteen museo Chappe. Museo on syntynyt yksityisen rahoituksen turvin - Albert de la Chappellen rahaston lahjoituksella. 

Kuka sitten oli tämä Albert de la Chapelle?

    Kuva netistä

Albert de la Chapelle 1933-2020 teki merkittävän tiedeuran. Hän toimi mm. Helsingin yliopiston genetiikan professorina ja eläkkeelle päästyään hän työskenteli Ohio State Universityn syöpä - ja molekyyligenetiikan professorina Yhdysvaltojen Columbuksessa. Vuonna 2005 Albert perusti rahaston, jonka tavoitteena oli yhdessä Tammisaaren kaupungin ja museon kanssa edistää taidetta, kulttuuria ja sivistystä. Vuonna 2017 perustettiin Albert de la Chapelles säätiö. Tämän taidesäätiön ensisijaisena tavoitteena oli toteuttaa taidemuseo Tammisaareen. 

10.12.2020 Albert de la Chapelle sairastui äkillisesti korkeaan kuumeeseen ja menehtyi samana yönä Eiran sairaalassa Helsingissä. Hän ei siis ehtinyt nähdä museota.

Chappen näyttelytilat ovat hyvin seesteiset ja rauhalliset näin ollen teokset pääsevät hyvin esiin. Itseäni viehätti museon ikkunat joiden kautta valo tulvi tiloihin hyvin monella tapaa. Näyttelytilaa on 700 neliötä kolmessa kerroksessa. Avajaisnäyttelyt on avoinna 3.9.2023 asti. Jos nyt yhden taiteilijan nostaisin esiin niin minua suuresti viehätti taiteilija Panu Ruotsalon taulut "Maa, vesi ja ilma". 

Museon ensimmäisen kerroksen näyttelytila on pyhitetty Albert de la Chapellen elämänkerralle.
 Chappe Nykytaiteen museo
Kustaa Vaasan katu 11
10600 Tammisaari

Museo on museokortti kohde

Sinulle toivottelen oikein mukavaa viikkoa <3
torstai 20. heinäkuuta 2023

Vaara vaanii vaikuttajan perhettä

Denise Rudberg on Ruotsin menestyneimpiä kirjailijoita. Hänen Marianne Jidhoff-sarjaa on myyty mielettömät yli neljä miljoonaa kappaletta. Sain kesälukemiseksi Into Kustannukselta Denise Rudbergin kirjan Yhdeksän yön piina, joka on Marianne Jidhoff sarjan yhdeksäs itsenäinen osa. 

Kirjan alussa esitellään henkilögalleria, se on mielestäni erittäin hyvä juttu, näin kirjan henkilöt ovat jo vähän tuttuja heti kirjan alussa.

Tunnetun lifestyle somevaikuttajan Anna Lannerin mies putoaa alas kerrostalon parvekkeelta, kuolinsyynä pidetään itsemurhaa. Tytär Blanca Lanner ei usko tähän vaan haluaa käynnistää asiasta tutkinnan vaikka tapahtuneesta on kulunut aikaa jo viisi vuotta.

Tutkimuksia johtaa Marianne Jidhoff, hänet kuvataan kirjassa itsenäisenä alansa osaavana naisena. Apunaan hänellä on mm. Torsten Ehn kokenut keskusrikospoliisin tutkija sekä Augustin Madrid vastavalmistunut konstaapeli.  Kirja tarjoaa "eleganttia jännitystä". Denise Rudbergistä sanotaankin, että hän osaa pakata samaan kääreeseen shamppanjakuplia ja raadollisuutta. 

Kun lifestyle vaikuttaja Annan uuden puolisonkin henkeä uhataan, on kirjan jännitysnäytelmä valmis. Kirjassa on yllättävän paljon romantiikkaa ja ihmissuhdekiemuroita.

Denise Rudbergin Yhdeksän yön piina oli kiva uusi dekkarituttavuus. Ajattelinkin lukea sarjan aikaisemmin ilmestyneet kirjat.

Kiitos kirjasta Into Kustannus


Kivaa viikkoa! Vielä on kesää jäljellä, vielä tulee kauniita päiviä.

maanantai 17. heinäkuuta 2023

Camilla Davidsson Pikkuinen unelmien kaksio

Camilla Davidsson on yksi Ruotsin menestyneimmistä feelgood - kirjailijoista. Olinkin iloinen kun sain hänen uutuusteoksensa Pikkuinen unelmien kaksio Into Kustannukselta luettavaksi.

Kirjan päähenkilö on Sofia, uranainen, joka tekee työtään itseään säästämättä. Sofia on juuri ostanut uuden kaksion ja haaveilee  remontista. Haaveita himmentää kuitenkin Sofian paikallaan polkeva suhde Oliveriin, stressaava työ sekä vanhempien avioero. Isä oli jättänyt perheensä ja muuttanut yhteen vain hiukan Sofiaa vanhemman naisen kanssa, joka jo odotti Sofialle velipuolta.

Sofia palkkaa urakoitsijan toteuttamaan kaksionsa remontin. Alku oli hankala, sillä remonttimies Arvid oli erittäin ärsyttävä ja kyseenalaisti Sofian suunnitelmia.

"Sofia halusi antaa tulla ja kertoa isälleen, kuinka raukkamaisesti tämä oli käyttäytynyt touhutessaan äidin ja koko perheen selän takana ja ettei hänellä ollut pienintäkään halua tavata tätä tai tämän uutta naista"

"Sillä hetkellä hän ei olisi ollut missään muualla mieluummin"

"Oli aika päästää irti"

Kun aloitin kirjan lukemisen, tuntui että tarina laahasi mutta pian olinkin niin kirjan pauloissa, että tuskin maltoin lopettaa lukemista. Camilla Davidsson kirjoittaa ajatuksia herättävästi ja uskonpa, että moni pystyy myös samaistumaan tapahtumiin.

Pikkuista unelmien kaksiota on myyty Ruotsissa yli 80 000 kpl. Kirjailija on aikaisemmin työskennellyt stressaavassa markkinointityössä joten tulosten tekeminen suorituspaineineen on hänelle tuttuja. Nykyisin Camilla Davidsson kirjoittaa ja pyörittää omaa majataloa Fårön saarella. On hienoa, jos tämäkin kirja saa miettimään omaa elämää, etenkin hyvinvointia ja jopa tekemään oman terveyden takia tarpeellisen muutoksen elämässään.


Kiitos Into Kustannus kirjasta
maanantai 10. heinäkuuta 2023

Kos

Vietettiin tyttären kanssa ihana ja etenkin rentouttava aurinkoloma Kosin saarella Kreikassa. Kosista sanotaan, että se on "pieni ja valloittava" ja sitä se olikin. 

Lähdimme matkaan juhannusaattona. Herätys oli jo klo: 3.30 ja jo aamupäivällä meitä vastaan otti +32 asteen Kreikan lämpö.

Meidän lomaan kuului paljon aurinkoa, uimista, ihanaa kreikkalaista ruokaa,  sopivassa määrin ostoksia ja paljon kissoja.

Hotellimme Santa Marina sijaitsi lähellä Kosin keskustaa ja merikin oli sadan metrin päässä. Hotellin vieressä oli leipomo, jossa tulikin käytyä joka päivä. Santa Marina oli erittäin rauhallinen hotelli. Vietimme joka päivä hotellin uima-altaalla useamman tunnin. Hotellissa oli vain aikuisten uima-allas, joten sekin tietysti vaikutti siihen, että meno oli rauhallisempaa kun lapsiperheet puuttuivat.


Kosilla kerrotaan myös monien antiikin suurmiesten syntyneen, kuuluisin heistä lienee lääketieteen isä Hippokrates. Antiikin aikaisia raunioita löytyykin saarelta paljon.
Matkasta teki mukavan myös se, että niin Suomessa kuin Kreikassakin lentokentällä sujui kaikki loistavasti. Ei juurikaan jonoteltu.


Kiitos Kos <3 olit enemmän kuin ihana! Ja kiitos Heidi <3 olet maailman paras matkakumppani.


Hattu on ostettu Kosilta :)