sunnuntai 30. lokakuuta 2022

Kultalampi

Ernest Thompsonin vain 27-vuotiaana kirjoittama näytelmä Kultalampi on nyt Helsingin Kaupunginteatterin ohjelmistossa. Ensi-illan tämä rakastettu klassikko on saanut 8.9.2022 Arena-näyttämöllä Hakaniemessä, Hämeentie 2



Kantaesityksen Kultalampi sai jo vuonna 1978 off-Broadwaylla. Näytelmästä on tehty myös elokuva 1981 ja päärooleissa on Henry Fonda, Katharine Hepburn ja Jane Fonda. Valtavan menestyneestä teoksesta on siis kyse.

Pariskunta Norman ja Ethel saapuvat viettämään kesää kesäpaikalleen Kultalammelle niin kuin he ovat tehneet jo 48 vuotta. Ethelin roolissa on Heidi Herala. Ethel kuvataan huumorintajuisena mutta voimakasluonteisena naisena. Mielestäni Heidi Heralan roolisuoritus oli loistava, hän on juuri oikea Ethel. Normanin roolissa nähdään Juhani Laitala. Normanilla on alkanut jo muisti heiketä ja se tuo omia haasteita mökkielämään. Norman on mielestäni oikein mukava vanha herra ja Juhani Laitala roolissaan loistava. Erityisesti pidin Laitalan mukavaa tunnelmaa tuovasta tanssahtelusta esityksessä. Normanilla on 80 vuotissyntymäpäivä ja Kultalammelle saapuu syntymäpäiviä viettämään pariskunnan tytär Chelsea uuden miehensä Billin kanssa. Mukana on myös Billin poika Billy Jr. Norman ja Ethel eivät olleet nähneet tytärtään 8 vuoteen. 



Näytelmä keskittyy paljon kuvaamaan pitkään avioliittoa ja samalla luopumisen haikeutta jopa tuskaa. Itse tunsin, että ilmassa oli viimeisen kesän tunnelmaa.
Edelleen myös hämmästelen Ernest Thompsonin kykyä kirjoittaa tällainen hieno näytelmä vanhenemisesta ja luopumisesta, kun hän oli kirjoittaessaan itse vielä niin nuori.

Kultalampi on liki kolmetuntinen ja ohjattu aika viipyilevästi. Kohtausten välillä sulkeutui verhotkin ja näin katsojien mielenkiinnon aina silloin hiukan herpaantuvan. Näytelmä oli myös humoristinen ja itsekin purskahdin välillä nauruun - Normanin ja Ethelin sanaharkka oli aika koomista.

Kultalammen on on ohjannut teatteriohjaaja ja käsikirjoittaja Tuomo Aitta.

Rooleissa

Ethel
Heidi Herala

Norman
Juhani Laitala

Charlie
Jussi Puhakka

Chelsea
Emilia Sinisalo

Bill
Sauli Suonpää

Billy
Kuura Rossi / Vertti Uusitalo

Käsikirjoitus ja laulun sanat
Ernest Thompson

Suomennus Arto af Hällström

Sävellys Kalle Chydenius

Akustinen kitara ja pedal steel kitara (nauhalta) Miikka Paatelainen

Äänisuunnittelu Kalle Chydenius ja Eero Niemi

Lavastus Katariina Kirjavainen

Pukusuunnittelu Sari Suominen

Valosuunnittelu
Valdemar Virtanen

Naamioinnin suunnittelu Jutta Kainulainen

Esityksen kävin katsomassa kutsuvieraslipulla ystävän avecina.
Oli myös mukavaa kuulla Helsingin Kaupunginteatterin ja Lilla Teatterin ohjelmatarjonnasta. 






Ihanaa oli myös kuulla Memphisin keittiömestarin terveiset mitä kaikkea herkkuja Ravintola Memphis tarjoaa teatteriväelle. Memphis sijaitsee Ympyrätalossa eli ihan pienen kävelymatkan päässä Helsingin Kaupunginteatterista ja Arena-näyttämöltä, joten loistava paikka vaikkapa teatteri-illalliselle.


Kiitos <3


Sinulle toivottelen mukavaa lokakuun loppua <3

sunnuntai 23. lokakuuta 2022

400 000 Kiitos

 


400 000 sivun latausta tällä minun rakkaalla blogillani <3. Muistan kun kirjoitin keväällä 2017 ensimmäisen blogikirjoitukseni oli jo Instagram vahvassa nousussa ja oma Instagram-tilikin lähti silloin mukavasti alkuun, mutta vaikka on Instagram ja nyt myös Tiktok niin tänne on kuitenkin kiva välillä kirjoitella - erityisesti kirjoista, teatteri-esityksistä ja elokuvista. 

Kauniimpaa kuin koskaan kiittää vierailuista <3 

keskiviikko 19. lokakuuta 2022

Momentum 1900

Kasvatuksen ja koulutuksen kulttuurikerholla oli teatterireissu Tampereelle Momentum 1900 musikaaliin. Reissu oli oikein kiva ja vieläpä ystävien seurassa <3. Itse asiassa olin ensimmäistä kertaa mukana tällaisella kulttuurikerhon matkalla ja myös ensimmäistä kertaa Tampereen Työväen Teatterissa.








Tampereen Työväen Teatteri viettää 120  juhlavuottaan ja juhlavuoden pääteos on tämä suurmusikaali Momentum 1900. Momentum tuo näyttämölle Pariisin maailmannäyttelyn 1900 ja herättää henkiin Albert Edelfeltin, Akseli Gallen-Kallelan, Eliel Saarisen, Beda Sterjnschantzin, Ellen Thesleffin ja Ville Vallgrenin

Pikkuinen autonominen Suomi Venäjän vallan alla saa mahdollisuuden toteuttaa Pariisin maailmannäyttelyyn oman paviljongin. Taiteilijat ovat tästä suorastaan hurmioituneita, sillä he näkevät tässä huikean tilaisuuden esitellä koko maailmalle taidettaan. Paviljongin rakennusmiehet tulevat sitten Helsingistä ja Pohjanmaalta. Moni asia menee kuitenkin pieleen mm. taideteoksia katoaa, laatikoista taisi löytyä korsetteja.

Tämä matka Pariisiin jää kyllä mieleen! Tanssia oli ilahduttavan paljon tässä musikaalissa  ja myös puhetta oli  mielestäni enemmän kuin mitä näkemissäni musikaaleissa yleensä. Lavastus oli onnistunut ja musiikki ei mennyt överiksi. Momentum 1900 oli mielestäni vahva ja vaikuttava teos



Onnittelut 120 vuotiaalle Tampereen Työväen Teatterille!

Käsikirjoitus Heikki Salo ja Sirkka Peltola

Ohjaus Sirkka Peltola

Sävellys Eeva Kontu

Kapellimestari Tony Sikström

Lyriikat Heikki Salo

Koreografia Petri Kauppinen

Lavastus Hannu Lindholm

Rooleissa mm. Emilia Keskivinkka, Saska Pulkkinen, Jussi-Pekka Parviainen ja Martti Suosalo

Kesto n.2t 45 min sisältäen väliajan. Ikäsuositus 12 v

Musikaali on saanut kantaesityksensä suurella näyttämöllä 7.9.2022



Mukavaa viikkoa sinulle <3 Kiva kun vierailet täällä blogissani <3


 

maanantai 17. lokakuuta 2022

Sumulaakson salatut suhteet

Tuija Lehtisen Sumulaakso sarjan uutuus kirja Sumulaakson salatut suhteet "kuiskuttelee lukijalle Sumulaakson aateliskartanon salaisuuksia"


Kansatieteen tohtori Leaa pyydetään tutkimaan Sumulaakson kartanosta mystisesti kadonneiden sisarusten kirjeitä.  Sisaruksista Tyrasta, Agnesista, Ulli Margarethasta ja Ernestinesta paljastuukin kirjeiden kautta arvoituksena olleita asioita. Lea tosin huomasi jo heti alkuunsa, että oli kansantieteellisen aarteen äärellä. Sisaruksista löytyi kirjeiden lisäksi myös muutama valokuva. Kirjeiden luku-urakka oli iso. Lean aikeena oli käydä siskosten kirjeet rinnakkain käpi kymmenen vuoden ajalta. Mitä enemmän Lea tutki naisten elämää sitä jännittävämmäksi kaikki muuttui.
Työnsä ohessa Lea tutustui myös Sumulaakson nykyisiin asukkaisiin. Heitä sääteli edelleen aatelisten säännöt ja etiketti.


Menneisyyden tutkiminen ei kuitenkaan ilahduta kaikkia ja salaisuuksia on vielä nykypäivänäkin Sumulaaksossa.

Kirjassa oli kyllä hurjasti tarinaa. Olisin ehkä enemmänkin halunnut kuulla näiden sisarusten elämästä ja jättänyt vähemmälle Lean nykypäivään liittyvät tarinoinnit vaikkakin kyllähän ne nivoutuivat toisiinsa loistavasti.

Kirjailija Tuija Lehtinen kuuluu kotimaisten viihdekirjallisuuden kuningattarien joukkoon. En usko, että Sumulaakson tarinat jää tähän vaan saamme vielä jatkoa.

"Otin summanmutikassa toisen kirjeen, joka oli vuodelta 1910. Siinä Ulli Marghareta kertoi vanhahtavalla ruotsilla, että koki Helsingin jännittävänä kaupunkina. Hän oli tavannut lukuisia mielenkiintoisia ihmisiä, jotka ajoivat suomalaisuuden asiaa."

Sumulaakson kartanon väestä on ilmestynyt kaksi kirjaa jo aikaisemminkin
2017 Sumulaakson kartano
2018 Takaisin Sumulaaksoon

Kirja saatu OTAVA



Sinulle toivottelen oikein mukavia lokakuun päiviä <3

Pian on Helsingin messukeskuksessa Kirjamessut 27 -30.10
Oletko menossa?