tiistai 27. heinäkuuta 2021

Runebergin kotona

Kun nyt tuli hankittua museokortti niin lomareissulla tuli sitten käytyä museoissa ja yksi niistä oli Runebergin koti. Tämän kansallisrunoilijamme talo sijaitsee Porvoossa. 

Johan Ludvig Runeberg  syntyi 5. helmikuuta 1804 Pietarsaaressa ja kuoli 6. toukokuuta 1877 Porvoossa. 

Runeberg oli jo eläissään hyvin suosittu, häntä palvottiin kansallissankarina. Tunnetuin kunnianosoitus hänelle on nimetty oma päivä Runebergin päivä 5. helmikuuta. Runebergin kerrotaan pitäneen hyvin paljon makeasta, niinpä me syödäänkin sitten runebergintorttuja kyseisenä päivänä. 

Tämä Maamme laulun ja Vänrikki Stoolin tarinoitten luoja avioitui pikkuserkkunsa Fredrikan kanssa ja he saivat kahdeksan lasta. 

Yliopisto opinnot hän suoritti Turussa. Porvooseen hän muutti vuonna 1837.

Runebergin koti oli ihan mukava vierailukohde. Fredrikan pikkuinen puutarhakin oli kaunis. Museossa on opaskierroksia mutta itse halusin kierrellä kaikessa rauhassa. Viininpunainen väri sisustuksessa näytti olevan vallitseva.

Ilmeisesti Runeberg oli tuolla sängyn alla


Runebergin patsas sijaitsee läheisessä puistossa
Kuva netistä

Ystävättäreni, joka on myös varhaiskasvatuksenopettaja on ihan hurahtanut tuohon Runebergiin eipä tuossa mitään komea mieshän tuo on :) Lapset saa varhaiskasvatuksessa kuulla häneltä hienoja tarinoita Runebergin päivänä.
 
Toivottelen sinulle mukavia kesäpäiviä ❤ Nyt on luvattukin loppuviikosta sadetta. Piha onkin ihan rutikuiva, joten sade on ihan toivottua.torstai 22. heinäkuuta 2021

Siinä välissä olin elossa

Yle Areenassa on tällä hetkellä kuunneltavissa Miss Suomesta 1977 Armi Aavikosta tarina. Tässä 20 osaisessa musiikkidraamassa Armia esittää Minka Kuustonen. Kuunnelmalla on hyvin kaunis nimi " Siinä välissä olin elossa". Jokaisen kuunnelman osan alussa Armi esittelee itsensä, kertoo syntymävuotensa ja kuolinvuotensa ja sanoo: " Siinä välissä olin elossa".  

    Kuva netistä

Muistan hyvin, kun katsoin televisiosta vuonna 1977 kun 18-vuotias Armi Aavikko kruunattiin Miss Suomeksi. Missikisoja katsottiin tuohon aikaan paljon, aivan eri tavalla kuin nykyisin. Muistan hyvin myös, miten Armin missikruunu oli vinossa ja miten hänen toinen silmänsä hiukan karsasti. Hänessä oli kuitenkin jotain aivan ihanaa säteilyä joka välittyi katsojille ruudun toiselle puolelle. Teinin innolla seurasin Armin missivuotta ja laulajan uran alkua. Muistan lukeneeni juttuja Armista ainakin Seura lehdestä ja Suosikista. Alussa minua viehätti myös Armin ja Dannyn yhteistyö ja "Tahdon olla sulle hellä" biisi kuuluikin "kasettimankaltani" usein. Olin nauhoittanut sen radiosta Nuorten sävellahjasta, jota Jake Nyman juonsi. Muistan kun odotin, että kello tulisi lauantaisin 16.05 ja Nuorten sävellahja alkaisi. 
Jossain vaiheessa Armin ja Dannyn seuraamiseni lopahti ihan tyystin, mutta kuunnelmaa oli nyt kuitenkin mukavaa seurata, mutta myös hyvin surullista Armin kohtalosta johtuen.

    Kuva netistä Ilta-Sanomat

Kuunnelmassa Dannya Ilkka Lipsasta esittää Ilkka Heiskanen. Muissa rooleissa mm. Armin äitinä Miia Nuutila, Leilana (Dannyn sihteeri) Anna-Leena Sipilä ja Arjana (Armin sisko) Saara Kotkanniemi.

Sarjan on käsikirjoittanut Kati Kaartinen.

Musiikki on tässä tarinassa keskeisessä osassa sekä myös musiikkibisnes aina 1970-luvulta lähtien. Kuunnelmassa haastatellaan myös vuosina 2020-2021 henkilöitä, jotka olivat Armin mukana hänen elämänsä vaiheissa.

Armin ja Dannyn suhteesta puhutaan avoimesti, mikä se sitten oli, sen saatte kuulla kuunnelmasta.

Armin äitiä ja sisarussuhteita kuvataan hyvin kauniisti. Armin siskon Arjan itsemurha oli Armin elämän yksi suurista tragedioista.

Armi alkoholisoitui ja Haukilahden lähiöbaarista tuli hänelle arkea. Armi oli useaan kertaan katkaisuhoidossa ja kuunnelmassa kerrotaan myös, että hän olisi ollut hoidossa suljetulla osastolla. 

Armin viimeisistä päivistä kuunnelma kertoo, että Armi pyysi Dannya viemään hänet autollaan joulunviettoon äitinsä luo. Armi oli yskäinen ja kertoi, että häntä on flunssa vaivannut pitemmän aikaa. Äiti kehoitti häntä menemään lääkäriin mutta Armi ei halunnut joulunpyhinä. 

Armin äiti huolestui tammikuussa, kun hän ei saanut yhteyttä tyttäreensä. Äiti ottikin sitten yhteyttä Armin taloyhtiön talonmieheen. Talonmies löysi Armin kuolleena turkki päällä asunnostaan.

Armi kuoli 43 vuotiaana keuhkokuumeeseen.

Armi syntyi syyskuussa 1958 ja kuoli tammikuussa 2002 siinä välissä hän oli elossa. Armi Aavikko on haudattu Malmin hautausmaalle Helsingissä.

Kiitos Minka Kuustoselle loistavasta roolisuorituksesta. Hän oli mielestäni oikea valinta esittämään Armia.


Kuva netistä

Kuunnelma on kuunneltavissa Yleareenassa 28.8.2021 asti

tiistai 20. heinäkuuta 2021

Onni

Joka kesäinen Porvoon reissu oli tänä kesänä hiukan erilainen, kun siihen sisältyi nyt hotelliyö. Hotelliksi valikoitui boutique Hotelli Onni aivan vanhan kaupungin sydämestä Porvoon kirkon kupeesta
Onni on kunnostettu hotelliksi 1700-luvun kartanosta


Onnin jokainen huone on yksilöllisesti sisustettu ja näitä huoneita tässä hotellissa on viisi kappaletta. Tykkäsin kovasti huoneeni kartanomaisesta tunnelmasta ja mikä parasta ilmastointi oli loistava. Mittari näytti ulkona +31°C Huh hellettä!Eihän se loma aina mene kommelluksitta. Huoneen wc oli rikki. Ystävällinen henkilökunta tuli kyllä heti tarkistamaan ja tilasi huollon. Pari tuntia siinä meni ennen kuin wc saatiin kuntoon

Aivan ihanasta kaapista löytyi myös kylpytakki ja tossut. Tosin minulle 44 kokoiselle hotellin kylpytakki oli liian pieni. Olisin varmasti voinut vaihtaa isomman koon, mutta se nyt jäi tekemättä


Hotellin yleiset tilat on sisutettu aivan mielettömän ihanasti

Hotellin minibaari oli Smeg jääkaappi vastaanottotilassa. Kurkkasin juomavalikoimaan ja hyvältä näytti


Ylhäällä olevassa kuvassa Hotelli Onnin reception, kyllä tuossa kelpaa vastaanottaa hotellivieraita. Aivan ihana!Aamiainen oli oikein herkullinen ja kiva ja kattaus oli kaunis. Oli ihanaa juoda kahvia kahvikupista kahvipannun ollessa pöydässä :)

Hotellissa sijaitseva
Ravintola SicaPelle 
 tarjoaa bistroklassikoita mutta myös yllätysmenuja. SicaPelle on saanut nimensä porvoolaissyntyisen kuvanveistäjä ja taiteilija Ville Vallgrenin lemmikkiporsaan mukaan. Kiva nimi ollut possulla!

Vanhan kaupungin sydämessä on myös Onnin sisarushotelli Pariisin Ville -  taiteilija Ville Vallgrenia on kutsuttu "Pariisin Villeksi"

Hotelli Onni sijaitsee osoitteessa Kirkkotori 3Kivoja kesäisiä päiviä sinulle💙

P.s Tuon kuvassa olevan turkoosin neuletakin ostin Porvoon Citymarketista.
 Itse tykkään väristä kovasti


Tähän loppuun vielä, että minulla oli ilo saada ALEKOODI Nextory ääni ja e-kirja palveluun. Koodi oikeuttaa ilmaiseen 45 päivän kokeilujaksoon. Tilauksen voi lopettaa milloin vain. Jos joku asia mietityttää niin Nextoryn asiakaspalvelusta saa neuvoja. 
Nextory toimii puhelimella ja tabletilla
Alekoodi on voimassa 31.8.2021 asti
Tässä suora linkki 

sunnuntai 18. heinäkuuta 2021

Visiitillä aavelaivalla?

Enpä olisi ikinä uskonut, että kirjoittelen tänne postausta jäänmurtajasta, itseänikin ihan hymyilyttää. Vierailu museolaiva Tarmolla oli kuitenkin niin kiehtova, että on ihan postauksen arvoinen tämä jäänmurtaja.


Jäänmurtaja Tarmo valmistui vuonna 1907 ja särki jäätä aina vuoteen 1970 asti. Tarmo kärsi Talvisodan pommituksissa pahoja tuhojakin
mutta oli kuitenkin Suomen 1900-luvun tehokkain murtaja.

Tarmo on kunnostettu/entisöity vuosina 1990-1992 ja sijoitettu yli 10 vuotta sitten Kotkaan ja se on ollut avoimena yleisölle osana Merikeskus Wellamoa.


Kapteenin hytti


Salonki


Emännöitsijän hyttiSiinä on keitelty kuppi sun toinenkin kahvia
 


                              Päällystö messi
Päällystön kylpyhuone
Miehistön hytti


Keulakonehuone
Tarmo on rakennettu Englannissa ja tarinat kertovat, että laivalla kummittelee. Aaveiden jäljillä (yliluonnollisten ilmiöiden tutkimus) ohjelmaa on tehtykin jäänmurtaja Tarmolla. Aavedata on saanutkin
useita kylmääviä havaintoja laivalla.
Jäänmurtaja Tarmo on museokortti kohde

Toivottelen täältä sinulle oikein mukavaa viikkoa!maanantai 12. heinäkuuta 2021

Onnellisten festarit Wanaja 2021

Pressilippu

Tykkään ihan mahdottomasti käydä festareilla! Tämän korona kurjimuksen takia ei kahteen vuoteen ole mitään festivaaleja järjestetty niinpä olin suuresti ilahtunut kun kuulin, että Wanaja festivaali järjestetään 9-10.7 linnanpuistossa Hämeenlinnassa. Olin hyvin otettu myös tämän festivaalin medialipusta. Suuret kiitokset!

Suosittelen rohkeasti tulemaan festareille. Ei kannata esimerkiksi ajatella, että nehän on vain nuorille tai että en minä jaksa sitä tungosta. Festivaali alueilla on tilaa ja vähän kauempanakin lavasta pääsee tunnelmaan ja istumaankin pääsee välillä. VIP-lipulla voi vallan nauttia esiintyjistä pöydissä istuen hyvää ruokaa ja juomaa nauttien.

Nyt vielä korona aikaan muistutettiin kovasti turvaväleistä ja käsien desinfioinnista. Desinfiointiainetta olikin tarjolla monessa paikkaa. Tuon tuosta myös kehotettiin, että muistakaa juoda vettä ja opastettiin missä vesipiste sijaitsi. Hellehän oli ihan mahdoton yli +30°c astetta.

Wanaja festareiden artistikattaus sai hymyn huulilleni. Kun katselee tuota alla olevaa esiintyjälistaa niin sieltähän löytyy esiintyjiä hyvin moneen musiikkimakuun.


Erinillä oli kunnia avata festarit ihana kukkaseppele päässään. Tosin näin Lauri Tähkälläkin kukkaseppeleen päässä jossakin vaiheessa iltaa. Erinin musiikista voi sanoa, että se on kaunista.
J.Karjalainen kuuluu nuoruuteeni. Muistan kun kuuntelin Ankkurinappia kasetilta. Ihailen suuresti! Kuulimme monta tuttua biisiä. Yleisöstä nuoret pojat toivoivat "Väinö" biisiä ja J.Karjalainen sanoi, että ei hän mikään jukeboxi ole, mutta kun nuoret pojat pyytää niin soitetaan. Mielettömän hieno keikka.

Voi mikä tyylilyyli ajattelin, kuin Behm nousi lavalle. Nuori, kaunis ja taitava.
Lauri Tähkä villiinnytti naiset ja se oli kyllä odotettavissakin. Olen nähnyt Laurin monta kertaa, mutta nyt tuntui, että naiset "ei pysy housuissaan". Olin lavan reunassa toisessa rivissä ja kun Tähkä riisui takkinsa ja hänellä oli sitten sellainen lyhythihainen kesäpaita, niin meinasin jäädä erään naisen alle vaikka en mikään pieni ihminen ole, kun hän rynni eteeni nähdäkseen Laurin paremmin. Sanoi minulle, että nyt on pakko mennä. 
Lauri Tähkä veti 120 lasissa keikan.

Samuli Putro oli tyylikkäänä niin kuin aina. Hänen kappaleiden sanoitukset ovat hyvin puhuttelevia välillä jopa aika syvälle meneviä.
Samuli tepasteli lavalla hurmaavasti. Ihan odotin aina, että milloin hän alkaa kulkea hauskasti. Olin aivan lavan edessä ja se onnellisuus siitä, että vihdoinkin keikalla välittyi kyllä tämän artistin esiintymisestä.
Vesterinen yhtyeineen oli oikea hyvän tuulen lähettiläs. Yhtyeellä on toinen toistaan hienompia biisejä. Laulajalla on kyllä karismaa joka vetoaa yleisöön. Pientä flirttiä ja se on hyvä.

Elastinen veti nurmikon täyteen yleisöä. Tällä miehellä on homma hallussa. Ihailin sitä positiivistä latausta joka hänestä lähti suuren hymyn kera.


Ja sitten niin odotettu Kaija Koo ihanassa punaisessa koltussaan. Ensimmäisten kappaleiden joukossa oli "Kuka keksi rakkauden" ja rakkautta olikin hänen esiintymisensä täynnä. Kaija kutsui myös lavalle yllätysvieraan Waltteri Torikan ja he lauloivat dueton. Kaija Koo veti keikan kuin nuori tyttö, siis niin mahtavaa!

Wanaja festarien viimeinen esiintyjä oli Apulanta. Siinä jytisi koko Hämeenlinna varmaan linnakin tärisi. Bändillä oli sellainen koneisto lavalla että oksat pois. Sipe Santapukkikin näytti niin pieneltä rumpujensa takana. Mieletön tapaus koko Apulanta, ei sitä osaa selittää, se pitää kokea itse.Kiitos kaunis Wanaja festivaali❤

Olin onnellinen❤