sunnuntai 8. syyskuuta 2024

Lilla Teatern Dancer in the Dark

Lilla Teatern on tuonut näyttämölleen Dancer in the Dark musikaalin.

Musikaali perustuu Lars von Trierin elokuvaan.

   Kuva Hkt
   Kuva Hkt

Selma on Tsekkoslovakiasta Yhdysvaltoihin muuttanut pienen pojan yksinhuoltaja äiti. Selman pojan isä oli lähtenyt opiskelemaan ja luvannut palata, mutta koskaan hän ei ollut tullut takaisin Selman ja Gene pojan luo. Selma sairastaa silmäsairautta, joka on jo sokeuttanut hänet melkein täysin.  Selman poika Gene on perinyt saman sairauden. Äiti säästää rahaa poikansa silmäleikkausta varten. Selma työskentelee tehtaassa ja jaksaakseen tehdä pitkiä vuoroja hän unelmoi rakastamistaan musikaaleista. Selma näyttelee myös musikaalia harjoittelevassa harrastajateatterissa.  

Selma asuu poikansa kanssa asuntovaunussa ystävänsä Billin pihassa. Tämä hänen Bill ystävänsä on poliisi. Bill kertoo Selmalle joutuneensa taloudellisiin vaikeuksiin ja pyytää apua Selmalta. Tämä apu tarkoittaisi sitä, että Bill tarvitsisi Selman säästöt, jotka oli tarkoitettu Genen silmäleikkaukseen. Selman ja Billin välille syntyy konflikti ja Bill kuolee.

Tarina on surullinen sydäntäsärkevässä äidinrakkaudessaan koskettava. Lavastus on synkähkö mutta musikaalin kohtauksiin sopiva.

Musiikki on sävelletty juuri tätä teosta varten. Itselleni musiikki jäi vieraaksi, mietinkin miten homma toimisi jos musiikki olisikin tunnetumpaa. 

Selman roolin näyttelee Lumi Aunio. Kyllä hän onkin loistava roolissaan. Nuhruinen vaatimaton vaatetuskaan ei himmentänyt hänen lavakarismaa. Laulu soi kauniisti. Musikaalissa on myös mukana Helsinki Dance Companyn tanssijoita. Kaiken kaikkiaan hienoa työtä koko näyttelijäkaartilta.

Musikaalin esityskieli on ruotsi mutta esitystä voi seurata Subtitle appin kautta suomeksi. Esityksellä on oma koodi joka syötetään sovellukseen. 

Musikaalin on ohjannut Jakob Höglund

Esitys on suunnattu aikuisille. Ei suositella alle 15-vuotiaille

Kesto noin 2h 45 min sisältäen väliajan



Kiitos lipuista Lill Teatern <3


tiistai 3. syyskuuta 2024

Moulin Rouge

Minulla oli ilo nähdä tämä lipunmyynti ennätyksiä takova Helsingin kaupunginteatterin Moulin Rouge musikaali ennakkoon. Musikaali perustuu Baz Luhrmanin elokuvaan ja sen on käsikirjoittanut John Logan

Mikä musikaali se olikaan! Kaikilla osa-alueilla lahjakuutta, joka laittoi ihan sydämenkin lyömään ylimääräisiä lyöntejä. Tämä musikaali on yhteispohjoismainen hanke (Suomi, Tanska, Ruotsi ja Norja)


Musikaali vie katsojat mukanaan vuoteen 1899

Christian nuori säveltäjä saapuu Yhdysvalloista Pariisiin ja löytää itsensä Montmartresta. Paikasta, jossa kukoistaa seksi ja huumeet. Christian rakastuu Moulin Rouge kabareen näyttelijään ja kurtisaaniin Satineen. Näin alkaakin intohimoinen rakkaustarina.

Musikaali tarjoaa pop-musiikin  hitteja suomennettuna. Yleisö saa kuulla yli 70 kappaletta joko englanniksi tai suomeksi. Tämä olikin mukavaa.

Musikaalin joukkokohtaukset ovat henkeäsalpaavia. Tanssijoilla on aivan mieletön energia. Koreografiat on hiottu pilkun tarkasti. Ville Myllykosken johtama orkesteri suoriutuu hienosti kuten myös laulajat.

   Kuva Hkt 
   Kuva Hkt

Jennie Storbacka ihastuttaa Satinen roolissa ja huikean hienon laulutaidon omaava Martti Manninen Christianin roolissa. Risto Kaskilahden rooli yökerhon omistaja Harold Zidlerina tuo esitykseen komiikkaa.

Helsingin kaupunginteatterin Suuri Näyttämö Eläintarhantie 5

Musikaali sai ensi-iltansa 29.8.2024

Kesto noin 2 t 50 min sisältäen väliajan

Esitys on suunnattu aikuisille, ei suositella alle 12-vuotiaille


Kiitos ennakkonäytöksen lipuista Helsingin kaupunginteatteri. Moulin Rouge on elämys isolla E:llä