keskiviikko 31. tammikuuta 2024

Frida

Tampereen Työväen Teatterin Suuren näyttämön kevään uutuus näytelmä Frida kertoo taidemaalari Frida Kahlon (1907-1954) elämästä. Fridan on käsikirjoittanut ja ohjannut Anne Rautiainen.


Oli mukavaa päästä näkemään tämä teatteriesitys. Esitys on saanut ensi-iltansa 18.1.2024.

Frida Kahlon ura taiteilijana oli huikea vaikka Fridan elämässä oli paljon sairautta. Hän sairasti kahden vuoden iässä polion ja polion seurauksena hänelle jäi ontuminen. 18-vuotiaana Frida joutui pahaan kolariin, jossa raitiovaunu ja bussi törmäsivät. Metallinen tanko lävisti Fridan lantion ja hänet leikattiin 35 kertaa. 

Vuonna 1929 Frida avioitui meksikolaisen muraalitaiteilija Diego Riveran kanssa. Diegolla oli avioliiton ulkopuolisia suhteita ja hän sanoikin Fridalle " En voi olla sinulle täydellisesti uskollinen, kysy vaikka lääkäriltä".  Diego ja Frida erosivat kymmenen vuoden kuluttua mutta avioituivat pian uudelleen.

Fridan kerrotaan kuitenkin sanoneen, että hänen elämässään oli kaksi pahaa onnettomuutta yksi oli kolari ja toinen oli Diego ja Diego oli niistä pahempi.

Tampereen Työväen Teatterin Fridana nähdään Elsa Saisio ja Diegona Pentti Helin. Näytelmässä kuullaan aivan ihania espanjankielisiä lauluja Petra Karjalaisen esittämänä, häntä säestää kitaralla Tuomas Luukkonen. Nämä laulut sopivat esitykseen mielestäni täydellisesti, ne tekivät näytelmään mielettömän ihanan tunnelman.

Elsa Sainion roolisuoritus Fridana on onnistunut ja Pentti Helin on kyllä ihan oikea valinta Diegon rooliin. 

Kiitos Tampereen Työväen Teatteri<3 kannatti tulla bussilla Helsingistä Tampereelle.


Mukavaa helmikuun alkua sinulle. Pysytään pystyssä, on kyllä liukasta

sunnuntai 14. tammikuuta 2024

Matkamessut 2024

Tammikuun kiva viikonloppu on pian! 

Matkamessut 19-21.1.2024 Helsingin messukeskuksessa. Messuilla esitellään satoja matkakohteita ympäri maailmaa.

Kurkkaa Matkamessut

Saat liput edullisemmin, kun ostat ne hyvissä ajoin ennakkoon. Samalla lipulla pääsee Caravan-messuille.

Messut ovat avoinna pe-su klo:10-18

Kiitokset vaikuttajapassista messuille<3


Sinulle toivottelen oikein mukavaa tammikuuta <3


maanantai 1. tammikuuta 2024

Kuolleet lehdet

Vuoden 2023 viimeisin katsomani elokuva oli Aki Kaurismäen Kuolleet lehdet. Kaurismäen leffoille ominaisesti, tässäkin artikuloidaan yleiskielellä eikä puhuta turhia. Kaurismäen sydän on tässäkin elokuvassa työväenluokassa. Elokuvan maailma on kolkohkoa ja surumielistä. Kuolleet lehdet kertoo koruttoman rakkaustarinan. Nainen työskentelee marketissa surkealla palkalla ja tapaa rakennuksella työskentelevän miehen ja heille syttyy pieni romanssi, joka kuitenkin tyssää miehen alkoholin käyttöön. Mies on alkoholisti, joka hörppää piilopulloistaan kirkasta tuon tuosta. Elokuvan loppu oli mielestäni perinteinen tai näin ainakin ajattelen, toisaalta jokainen voi tehdä omat johtopäätöksensä.

Mietin kovasti mille vuosikymmenelle elokuvan sijoitan, koska siinä oli paljon ristiriitaa. Putkiradiosta mm. kuului Ukrainan sotauutisia ja eurotkin olivat jo käytössä vaikka välillä soiteltiin lankapuhelimella. Maustetytöt esiintyivät pubikeikalla ja kuultiinpa elokuvassa mm. Rauli Badding Somerjoen, Hurriganesin ja Olavi Virran musiikkia. Luinkin, että elokuvan tapahtuma aika on epäselvä ja sen on sanottu sijoittuvan vaihtoehtoiseen todellisuuteen.

Elokuvaan ei voi olla ihastumatta, se on sitä Kaurismäen taikaa.

Pääosissa Alma Pöysti ja Jussi Vatanen

Ohjaus ja käsikirjoitus Aki Kaurismäki

1 t 21 min, draama

Sinulle toivottelen oikein mukavaa tammikuun 2024 alkua <3. Toivotaan tästä vuodesta hyvää ja kaunista.