sunnuntai 20. syyskuuta 2020

Illallinen ystävien kesken

Yhteistyössä Helsingin kaupunginteatterin kanssa

Lippu saatu

Studio Pasilassa (Ratamestarinkatu 5) sai ensi-iltansa 16.9 Donald Marguliesin Illallinen ystävien kesken. 

Näytelmä kertoo kahdesta ystäväpariskunnasta. Karinasta (Ursula Salo) ja Kaista (Risto Kaskilahti) sekä Piiasta (Pihla Penttinen) ja Tommista ( Carl-Kristian Rundman). Toinen pariskunnista on kuitenkin ajautunut eroon.


Pieni näytelmä, mutta näytelmä ei jää pinnalliseksi vaan menee loistokkaasti syvälle ja antaa paljon ajattelemisen aihetta. Päälimmäisenä ei itselleni noussut näytelmän esittelyissä esiin tuotu tarina, miten toisen pariskunnan ero vaikuttaa ystävyyteen, pitääkö ystävien valita puolensa  vaan itseäni puhutteli  enemminkin ihmisten valinnat parisuhteissa. Näytelmässä ketään ei syyllistetä valinnoistaan vaan kaikki valinnat tuntuivat oikeilta. Mitä siitä, jos joku haluaa kärsiä huonossa avioliitossa koko elämänsä, se on hänen asiansa. Näytelmän Karina on hyvin itsetietoinen ja uskoo avioliittonsa olevan juuri sitä mitä avioliiton kuuluisi olla. Vierellä on kuitenkin väsynyt mies Kai, joka tukee muita mutta unohtaa omasta itsestään huolehtimisen. Mitä myös siitä, jos 53 -vuotias Tommi haluaa jakaa elämänsä 36 vuotiaan matkatoimistovirkailijan kanssa ja erota boheemista Piasta. Jos Tommi tosiaankin jaksaa joka aamuiset suihkut ja lenkit nuoremman naisen kanssa niin hyvä niin. Piakin löytää rinnalleen opiskeluaikojen tuttavuuden.

Koko näyttelijäkaarti teki hienoa työtä. Näytelmästä tuli isompi kuin osasin odottaa. Sari Siikanderin ohjaus oli loistava.

"Olen joskus ajatellut, että kaikki elämän tärkeimmät asiat mahtuvat yhteen parisänkyyn. Puoliso, lapset, koirat, kaikki samassa sängyssä - rakkaus, kosketus, läheisyys, rauha ja levollisuus. Mutta illallinen ystävien kesken - näytelmässä avioliitto ' al dente' kiehuu yli, palaa pohjaan ja chiliäkin lorahtaa liikaa. Seesteisyys on kaukana, kun avioliitot natisevat liitoksissaan. Siksi meillä onkin Pasilassa kaksi parisänkyä, loistavat näyttelijät, naurua ja itkua - ja ehkä myös onnellinen loppu, sillä meillä kaksi on edelleenkin parillinen luku"

Ohjaaja Sari Siikander

Esityksen kesto 2 tuntia 10 minuuttia

Helsingin kaupunginteatterin studio Pasilassa

lauantai 12. syyskuuta 2020

Toinen pullo cavaa

Yhteistyössä Helsingin kaupungin-
teatterin kanssa
Liput saatu

Olipa ihanaa päästä taas teatteriin pitkästä aikaa. Helsingin kaupunginteatterin Arena-näyttämöllä (Hämeentie 2)  sai Ensi-illan  Helena Anttosen Toinen pullo cavaa.Esitys on itsenäinen jatko-osa suuren suosion saaneelle Pullo cavaa ja aurinkoa esitykselle. Itse en ole nähnyt tätä Pullo cavaa ja aurinkoa esitystä mutta se ei mitenkään häirinnyt. Portugalin auringon alle sijoittuva komedia tempaa mukaansa hyvin. Neljä ystävystä Tuulia (Aino Seppo), Anita  (Eija Vilpas), Vonne (Jaana Saarinen) ja Inka ( Heidi Herala) olivat toteuttaneet suuren unelmansa. He olivat remontoineet  talon vanhainkodikseen/taiteilijatalokseen. Rahahuolet kuitenkin painavat ja ystävykset järjestävät mm.taidekursseja. Tämä ei kuitenkaan riitä ja ystävysten välit alkavat tulehtua ja on monien ratkaisujen aika. Ystävysten joukkoon mahtuu myös Tuulian lapsenlapsi Sami (Joel Hirvonen) ja Anitan deittisivuston löytö Lasse (Eero Saarinen).
Monet näytelmän kohtaukset olivat hyvin riemastuttavia niin, että yleisö nauroi ääneen. Heidi Heralan hauskat tanssit sai minut nauramaan kyyneleet silmissä ja Eija Vilpas ei petä koskaan. Hän on aina loistava. Koko näyttelijäkaarti teki hienoa työtä ja toinen pullo cavaa oli maultaan täyteläistä. Kiitos!


Toinen pullo Cavaa sai kanta-esityksensä 10.9.2020 Arena - näyttämöllä. Esityksen kesto 2 tuntia 30 minuuttia.

"Vonne: Me ollaan kuulkaa semmonen...
semmonen ihmiskilpi, aika hauras kilpi kyllä, tai joku muurin tapanen, jonka yli meidän lapset ei näe omaa kuolemaansa.
Vielä."

Kiitos lipuista Helsingin kaupunginteatteri