tiistai 28. joulukuuta 2021

Musta peili

Kun sain käteeni Emma Puikkosen Musta peili romaanin ja luin takakannesta " Kolme naista, kolme aikakautta ja kolme kohtaloa" ja että "Musta peili on maagisen kaunis romaani maailmasta, jota öljy pyörittää". Ensimmäinen ajatus oli, että naiset ja öljy! Onpas mielenkiintoinen yhdistelmä. Ajatukseni menivätkin heti sitten öljynporauslautoille :)

Hollantilainen Lotte Teer elää lapsuuttaan 1970- luvulla öljykriisin keskellä. Loten äidillä on suuria mielenterveysongelmia. Äiti pesee, puhdistaa, puhdistaa, pesee ja aloittaa taas alusta. Lotte lähteekin etsimään isosiskoaan, kun hänellä on suuri huoli äidistään. Sisko löytyy mielenosoituksesta moottoritieltä. Aikuisena tämä Lotte on sitten töissä öljy-yhtiön tiedottajana.

Norjalainen Astrid Fuglesang on aktivistinuori, joka kiipeää vuonna 2028 Bergenin öljynporauslautalle ja jää heti kiinni. Päämääränä hänellä on aktivistikavereiden kanssa vallankumous. Astrid kuvaa ahkerasti sosiaaliseen mediaan materiaalia toiveena pelastaa maapallo öljyteollisuuden tuhoilta.

Ida Tarbell on journalisti. Hänen kirjoitukset paljastivat öljymonopolin tekemiä väärinkäytöksiä. Kirja kertoo Idan lapsuudesta 1860-luvulla jolloin perheet etsivät öljystä varakkuutta ja onnea.

Kirjassa näiden kolmen naisen kohtalot kietoutuvat toisiinsa ja heitä yhdistää öljy. 

Kirja on taitavaa niin taitavaa kerrontaa, vaikka aihe tuntui alussa itsestäni kummalliselta, luin kirjan suurella mielenkiinnolla ja huomasin, miten kirjan tapahtumat nivoutuvat tähän maailmaan missä nyt elämme. Välillä ajatukseni sinkoilivat Elokapinan uutisointiin.

"Astrid alkaa hilautua ylöspäin. Köysi heijaa sivusuunnassa, välillä on pidettävä taukoa. Hän on harjoitellut, mutta ei tarpeeksi, hän tajuaa katsoessaan ylöspäin. Matka on ihan saatanan pitkä".

"Meri, jonka yllä hän roikkuu, kuohuu ja sihisee lautan jalkoja vasten kuin keittokattila"

Emma Puikkonen s.1974 on kirjailija ja teatterintekijä.

Kirja on julkaistu 9.9.2021 WSOY


Musta peili on Runeberg palkinto ehdokas 2022
3 kommenttia:

 1. Kuulostaapa tosiaan erikoiselta yhdistelmältä, mutta mielenkiintoiselta samalla.
  Ihanaa tiistaita sinulle Kristiina <3

  VastaaPoista
 2. Mielenkiintoinen aihe! Kiitos kirjavinkistä. Mukavia vuoden viimeisiä päiviä sinulle ♡

  VastaaPoista
 3. Vaikuttaa mielenkiintoiselta kirjalta. Kiitos tästä.
  Mukavaa loppuvuotta sinulle!

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.