keskiviikko 9. marraskuuta 2022

Auschwitzin tanssija

Olin hyvin kiitollinen, kun tulin valituksi Into Kustannuksen vaikuttajaksi. Ensimmäisessä Into Kustannuksen kirjalähetyksessä oli mukana tämä Edith Egerin Auschwitzin tanssija. Tämä kirja on niin itkettävän surullinen mutta myös niin toiveikas ja voimaannuttava.

Edith Eger asui perheensä kanssa Kosicessa Unkarissa ja hän haaveili pääsystä edustamaan voimistelussa Unkaria Olympialaisiin. Natsit kuitenkin hyökkäsivät ja Edith joutui 16-vuotiaana perheensä kanssa Auschwitzin keskitysleirille. Hänen vanhempansa kuolivat kaasukammiossa kuten yli 1.1 miljoonaa muuta. Edith joutui keskitysleirillä viihdyttämään tanssimalla natsitohtori Josef Mengeliä saaden siitä sitten palkaksi ylimääräisen leipä-annoksen, jonka hän sitten jakoi muiden vankien kanssa. 

Kun vangit vapautettiin vuonna 1945 Edith löytyi ruumiskasasta henkihieverissä.

Sodan jälkeen Edith muutti Yhdysvaltoihin ja opiskeli siellä psykologian tohtoriksi. Hän erikoistui post-traumaattisesta stressistä kärsiviin potilaisiin ja samalla hän hoiti itseään, sillä kamppaili suuresti omien traumaattisten kokemustensa kanssa. Kirja onkin voimaannuttava tarina siitä miten traumaattisista kokemuksista voi vapautua.

"Tämä jono johtaa kuolemaan, lähimpänä oleva tyttö sanoo minulle. Tämä on loppu. Hän on yltä päältä harmaa, ikään kuin hän olisi tomun peitossa".

"Aloin luoda uutta suhdetta omaan traumaani. Se ei ollut jotakin vaiennettavaa, tukahdutettavaa, vältettävää tai kiellettävää. Se oli kaivo, josta voin ammentaa, syvä lähde, joka auttoi minua ymmärtämään ja myötäelämään potilaitani, tuntemaan heidän kipunsa ja opastamaan heidät toipumisen tielle".

Auschwitzin tanssija nousi ilmestyttyään New York Timesin ja Sunday Timesin bestseller-listoille.


Lähes kaikki Into Kustannuksen kirjat on saatavilla myös e- ja äänikirjoina kaikista tunnetuista palveluista.

Sinulle toivottelen täältä Jollaksesta hyvää marraskuuta. Pimeys tekee minulle ainakin sen, että kaikkein mieluiten käperryn iltaisin sohvannurkkaan hyvän kirjan kanssa.2 kommenttia:

  1. Tuo kirjan lukemista olenkin miettinyt ja ajattelinkin, että on varmasti osittain vähän raskasta luettavaa.
    Ihanaa viikonloppua sinulle Kristiina <3

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.