sunnuntai 30. lokakuuta 2022

Kultalampi

Ernest Thompsonin vain 27-vuotiaana kirjoittama näytelmä Kultalampi on nyt Helsingin Kaupunginteatterin ohjelmistossa. Ensi-illan tämä rakastettu klassikko on saanut 8.9.2022 Arena-näyttämöllä Hakaniemessä, Hämeentie 2Kantaesityksen Kultalampi sai jo vuonna 1978 off-Broadwaylla. Näytelmästä on tehty myös elokuva 1981 ja päärooleissa on Henry Fonda, Katharine Hepburn ja Jane Fonda. Valtavan menestyneestä teoksesta on siis kyse.

Pariskunta Norman ja Ethel saapuvat viettämään kesää kesäpaikalleen Kultalammelle niin kuin he ovat tehneet jo 48 vuotta. Ethelin roolissa on Heidi Herala. Ethel kuvataan huumorintajuisena mutta voimakasluonteisena naisena. Mielestäni Heidi Heralan roolisuoritus oli loistava, hän on juuri oikea Ethel. Normanin roolissa nähdään Juhani Laitala. Normanilla on alkanut jo muisti heiketä ja se tuo omia haasteita mökkielämään. Norman on mielestäni oikein mukava vanha herra ja Juhani Laitala roolissaan loistava. Erityisesti pidin Laitalan mukavaa tunnelmaa tuovasta tanssahtelusta esityksessä. Normanilla on 80 vuotissyntymäpäivä ja Kultalammelle saapuu syntymäpäiviä viettämään pariskunnan tytär Chelsea uuden miehensä Billin kanssa. Mukana on myös Billin poika Billy Jr. Norman ja Ethel eivät olleet nähneet tytärtään 8 vuoteen. Näytelmä keskittyy paljon kuvaamaan pitkään avioliittoa ja samalla luopumisen haikeutta jopa tuskaa. Itse tunsin, että ilmassa oli viimeisen kesän tunnelmaa.
Edelleen myös hämmästelen Ernest Thompsonin kykyä kirjoittaa tällainen hieno näytelmä vanhenemisesta ja luopumisesta, kun hän oli kirjoittaessaan itse vielä niin nuori.

Kultalampi on liki kolmetuntinen ja ohjattu aika viipyilevästi. Kohtausten välillä sulkeutui verhotkin ja näin katsojien mielenkiinnon aina silloin hiukan herpaantuvan. Näytelmä oli myös humoristinen ja itsekin purskahdin välillä nauruun - Normanin ja Ethelin sanaharkka oli aika koomista.

Kultalammen on on ohjannut teatteriohjaaja ja käsikirjoittaja Tuomo Aitta.

Rooleissa

Ethel
Heidi Herala

Norman
Juhani Laitala

Charlie
Jussi Puhakka

Chelsea
Emilia Sinisalo

Bill
Sauli Suonpää

Billy
Kuura Rossi / Vertti Uusitalo

Käsikirjoitus ja laulun sanat
Ernest Thompson

Suomennus Arto af Hällström

Sävellys Kalle Chydenius

Akustinen kitara ja pedal steel kitara (nauhalta) Miikka Paatelainen

Äänisuunnittelu Kalle Chydenius ja Eero Niemi

Lavastus Katariina Kirjavainen

Pukusuunnittelu Sari Suominen

Valosuunnittelu
Valdemar Virtanen

Naamioinnin suunnittelu Jutta Kainulainen

Esityksen kävin katsomassa kutsuvieraslipulla ystävän avecina.
Oli myös mukavaa kuulla Helsingin Kaupunginteatterin ja Lilla Teatterin ohjelmatarjonnasta. 


Ihanaa oli myös kuulla Memphisin keittiömestarin terveiset mitä kaikkea herkkuja Ravintola Memphis tarjoaa teatteriväelle. Memphis sijaitsee Ympyrätalossa eli ihan pienen kävelymatkan päässä Helsingin Kaupunginteatterista ja Arena-näyttämöltä, joten loistava paikka vaikkapa teatteri-illalliselle.


Kiitos <3


Sinulle toivottelen mukavaa lokakuun loppua <3

2 kommenttia:

  1. Onpa kivan kuuloinen näytelmä ja upeat näyttelijät.
    Ihanaa lokakuun loppua ja marraskuun alkua sinulle Kristiina <3

    VastaaPoista
  2. Kuöltalapi on ijan suosikkielokuvani♥ Jane Fondan ja isänsä välit olivat vaikeat. Kultalampea filmattaessa Henry oli muistaakseni jo sairas. Ja tämä oli hänen viimeisin elokuvansa. Isän ja tyttären välit paranivat ja ikuinen maagisen rakkauden pari Katherine ja Henry saivat tehdä viimeisen elokuvansa yhdessä. Ihana, ihana leffa♥♥

    VastaaPoista

Ilahdun suuresti viesteistä!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.