lauantai 19. helmikuuta 2022

Dosentit

Juha Jokelan kirjoittama ja ohjaama näytelmä Dosentit Kansallisteatterissa on draama yliopistomaailman jännitteistä.


    Kuva netistä

Näytelmän keskushenkilö sosiaalipsykologian professori Johanna Virtanen ( Ria Kataja ) haluaa selvittää, miksi yliopistolla niin moni voi huonosti ja miksi moni lähtee töihin ulkomaille. Asiaa tutkimaan hän saa entisen oppilaansa Fiona Eskolan ( Marja Salo). He kirjoittavat yhdessä kirjankin "Loukattu autonomia". Fionalla on myös somemaailma hallussa niin hyvässä kuin pahassakin, tätä kuvataan näytelmässä mm. näyttämällä twitterin kommentteja. 

Johannan ja Fionan tutkimuksen tulokset eivät ole esihenkilöiden mieleen, niinpä Johanna ajautuukin konfliktiin yliopiston rehtorin Leena Helander-Koskelan ( Maria Kuusiluoma) kanssa. Tiedekunnan dekaani Mikko Heinilä (Tommi Korpela) yrittää sovitella. Katsojalle tulee tunne, että tämä dekaani on aika tavalla pomputeltavissa. Johanna ja Fiona vertaavat yliopistoa panoptikon tyyliseen vankilaan, jossa yhdestä paikasta voidaan valvoa kaikkia sellejä. 

Vaikka näytelmä on akateemisesta maailmasta niin samat ongelmat ovat tuttuja varmasti monessa toisenlaisessakin työyhteisössä.

Johanna elää kaksin poikansa Aapon ( Otto Rokka) kanssa. Heidän suhdettaan oli hauska seurata. Otto on sydämellinen nuori mies, joka otti äidistä valokuvia ja tykkäsi katsoa äidin kanssa jalkapalloa, koska äiti ei ymmärtänyt jalkapallosta mitään. Johannan ex-mies Eero Henrik Palola ( Hannu-Pekka Björkman, 18.2 esityksessä Juha Jokela) on hiukan reppananoloinen jo parhaat päivänsä tutkijana nähnyt käytännöllisen filosofian professori.  Videopuheluiden kautta saatiin hiukan tutustua myös Johannan ulkomailla asuvaan rakastettuun Marinaan ( Snezhina Petrova).

    Kuva netistä

Näytelmä oli hieno ja roolisuoritukset kaikilla onnistuneet mutta kyllä näytelmä oli Ria Katajan taidonnäyte. Hän ylsi roolissaan huippusuoritukseen. Olen tosi vaikuttunut.

Sydämelliset kiitokset Kansallisteatteri lipusta. 

Oli ihanaa päästä taas teatteriin <3 Yleisöstäkin aisti suuren ilon, kun kokoontumisrajoitukset ovat poistuneet.


                     Kippis Dosenteille :)
4 kommenttia:

 1. Mielenkiintoiselta vaikuttaa. Itse en ole uskaltanut mihinkään kulttuuririentoihin mennä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parempaan päin mennään! Toivottavasti päästään teatteriin paljon. Mukavaa helmikuun loppua sinulle

   Poista
 2. Pitäisikin pitkästä aikaa mennä katsomaan jotain Rian näytelmää, siitä on vuosia kun olen nähnyt hänet viimeksi näyttämöllä. Olemme muuten Rian kanssa olleet riparikavereita ja pyörineet samoissa porukoissa nuorina :)
  Ihanaa sunnuntaita sinulle Kristiina <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä esitys oli Rian! Ihan mahtava. Varmasti olisi ihana nähdä näyttämöllä vanha kaveri ja ajatella mihis ne vuodet ovat menneet :)

   Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.