lauantai 22. heinäkuuta 2023

Chappe

Tammisaaressa on huhtikuussa 2023 avattu nykytaiteen museo Chappe. Museo on syntynyt yksityisen rahoituksen turvin - Albert de la Chappellen rahaston lahjoituksella. 

Kuka sitten oli tämä Albert de la Chapelle?

    Kuva netistä

Albert de la Chapelle 1933-2020 teki merkittävän tiedeuran. Hän toimi mm. Helsingin yliopiston genetiikan professorina ja eläkkeelle päästyään hän työskenteli Ohio State Universityn syöpä - ja molekyyligenetiikan professorina Yhdysvaltojen Columbuksessa. Vuonna 2005 Albert perusti rahaston, jonka tavoitteena oli yhdessä Tammisaaren kaupungin ja museon kanssa edistää taidetta, kulttuuria ja sivistystä. Vuonna 2017 perustettiin Albert de la Chapelles säätiö. Tämän taidesäätiön ensisijaisena tavoitteena oli toteuttaa taidemuseo Tammisaareen. 

10.12.2020 Albert de la Chapelle sairastui äkillisesti korkeaan kuumeeseen ja menehtyi samana yönä Eiran sairaalassa Helsingissä. Hän ei siis ehtinyt nähdä museota.

Chappen näyttelytilat ovat hyvin seesteiset ja rauhalliset näin ollen teokset pääsevät hyvin esiin. Itseäni viehätti museon ikkunat joiden kautta valo tulvi tiloihin hyvin monella tapaa. Näyttelytilaa on 700 neliötä kolmessa kerroksessa. Avajaisnäyttelyt on avoinna 3.9.2023 asti. Jos nyt yhden taiteilijan nostaisin esiin niin minua suuresti viehätti taiteilija Panu Ruotsalon taulut "Maa, vesi ja ilma". 

Museon ensimmäisen kerroksen näyttelytila on pyhitetty Albert de la Chapellen elämänkerralle.
 Chappe Nykytaiteen museo
Kustaa Vaasan katu 11
10600 Tammisaari

Museo on museokortti kohde

Sinulle toivottelen oikein mukavaa viikkoa <3
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.