sunnuntai 30. heinäkuuta 2023

Barbie

Leikin lapsuudessani paljon Barbie-nukeilla, muistan, että minun suosikki Barbiet olivat peruukkibarbiet, oli ihanaa vaihdella niille peruukkeja. Kyllä minun mielikuvitus lensikin barbieleikeissä. Barbie-nukkeni oli aina hyvin puettu ja huoliteltu. Muistan miten kiiltävä punainen takki päällä ja valkoiset saappaat jalassa Barbie lähti asioille. Barbie oli aina kohtelias, ystävällinen, toiset huomioonottava ja puhui montaa eri kieltä. Barbie myös rakasti suuresti eläimiä ja kävi ratsastamassa maalaistalossa ja samalla autteli maatilan töissä. Mielikuvituksessani Barbie asui vaaleanpunaisessa idyllisessä puutalossa, hänellä oli kolme ihanaa kissaa ja kani. Pihassa  Barbiella oli vaaleanpunainen poni-merkkinen polkupyörä. Barbie kuunteli "kasettimankalta" Sweet-yhtyettä ja hänelle tuli Intro-lehti. 

Kun kuulin, että Barbie elokuvaa tehdään Yhdysvalloissa ajattelin jo silloin, että sen leffan haluan nähdä, onhan  pääosassa maailman kuuluisin nukke ja itselläni ihania muistoja Barbie-nukke leikeistä. Frozenit, Bratzit mitä niitä nyt onkaan eivät ole horjuttaneet Barbie-nukkejen asemaa. Erilaisia Barbie-nukkeja on tullut lisää vuosien aikana hurja määrä. 

           Kuva netistä

Elokuvassa Barbie elää täydellistä elämää Barbiemaassa. Barbiemaailmassa riittää pinkkiä ja glitteriä, se on juuri elokuvassa sellainen, minkälaiseksi Barbien lelumaailma on luotu. Myös Ken/Kenit ovat mukana. 

Mutta sitten Barbie menee rikki, hänen kantapäänsä koskettavat maata. Barbie saa selville, että hänellä on leluvastin todellisessa maailmassa ja nyt lelun ja omistajan välillä on kriisi. Näin ollen Barbien on lähdettävä Barbiemaasta todelliseen maailmaan selvittämään tätä asiaa. Hän saa tähän apua oudolta Barbie-nukelta. Nukelta, jota on syvästi halveksittu. Hänen hiuksiaan on leikelty ja naamaa rikottu. Tämä outo Barbie auttaa Barbien todelliseen maailmaan. Ken lähtee matkalle mukaan.

    Kuva netistä

Barbie matkustaa Los Angelesiin ja törmää siellä äitiin, jolla on vihaa ja halveksuntaa barbie-nukkeja kohtaan oleva teini-ikäinen tytär. Äiti on töissä barbi-nukkeja valmistavassa Mattelin yrityksessä ja näin ollen ymmärtää Barbien syvällisempääkin merkitystä. Reaalimaailma onkin Barbielle kamala kokemus. Hän ei olekaan se, ketä ihaillaan ja jota rakastetaan. 

Elokuvassa tapahtuu hengästyttävän paljon. Elokuvan loppu on taidokas ja puhuttelevan kaunis. Elokuva antaa paljon ajattelemisen aihetta mm. feministisen sisältönsä ja patriarkaalisen yhteiskunnan kyseenalaistamisen johdosta.

    Kuva netistä

Elokuvan ikäraja on 7 vuotta. Itse kyllä olen sitä mieltä, että tämä Barbie leffa ei tuon ikäisille avaudu. Ei kaikki 7 vuotiaat vielä lue tekstityksiä ja nämä yhteiskunnalliset asiat eivät vielä heidän ajatusmaailmaan kuulu vaikkakin nukkeja ja muuta pinkkiä ja glitteriä riittää.

Muuten Barbie leffalle lämmin suositus <3

Eläköön barbie-nuket ikuisesti! 

Barbie-nukke on tullut myyntiin vuonna 1959. Barbie on nyt siis 64-vuotias. Olisipa hauskaa jos myyntiin tulisi ikääntynyt Barbie. Elokuvassa Barbie sanookin vieressä istuvalle ikääntyneelle naiselle  "Oletpa sinä kaunis" ja nainen vastaa "Minä tiedän sen". Aivan ihanaa! 

Elokuva on saanut maailman ensi-iltansa 9.7.2023

Ohjaus  Greta Gerwig

Barbie Margot Robbie 

Sinulle toivotan oikein mukavaa viikkoa <3
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.