keskiviikko 4. toukokuuta 2022

On elämä laulu

Esa Niemiseltä säveltäjältä, muusikolta, kapellimestarilta, artistien tuottajalta, sovittajalta, laulajalta eli suomalaisen kevyen musiikin mestarilta on ilmestynyt 14.4.2022 elämänkertakirja "On elämä laulu". Kirjan on kirjoittanut Tommi Saarela musiikkiin erikoistunut vapaa toimittaja ja tietokirjailija.

Esa Nieminen kertoo kirjassa avoimesti ja rohkeasti työskentelystään suomalaisten artistien kanssa. Tarinat ovat mukaansatempaavia, hauskoja mutta myös paljastavia. Lukiessani ajattelin välillä, että ehkä vähän liiankin avoimesti kerrottuja, heti perään kuitenkin mietin, että tiesinhän minä jo monenkin asian, kun niitä aikoinaan iltapäivälehtien lööpeissä riepoteltiin.

Tommi Saarela kirjoittaa selkeästi, joten kirjaa on helppo lukea ja se pitää otteessaan hyvin, ajatukseni eivät todellakaan harhailleet tätä kirjaa lukiessani. Kirja on rohkeudellaan tuonut joillekin/jollekin kirjassa mainitulle henkilölle pahaa mieltä ja luinkin mediasta Esa Niemisen poikkeuksellisen julkisen anteeksipyynnön hänelle/ heille joita kirja on satuttanut. Itse ajattelen, että kaikki on inhimillistä ja luovuuteen kuuluu sitä hulluutta.

Olen sen ikäinen, että kirjassa olevien monien artistien musiikki on tuttua mm. Katri-Helenan ja Paula Koivuniemen. Sitä en kuitenkaan tiennyt, että Yölintu on Esa Niemisen löytö. Tykkään tästä bändistä valtavasti, vaikka en olekaan tanssilavojen ystävä. Yölinnussa on jotakin Agentsia ja Baddingia mutta kuitenkin sitä omaa mikä kiehtoo ja vie kuulijan mennessään. En voinut olla nauramatta ääneen, kun kirjassa kuvailtiin Yölinnun studiosessioita. Yölintu joutui koville tehdessään töitä Esa Niemisen kanssa. Bändi oli aikaisemmin maakunnan pikkupajoissa omakustanteita tehdessään käyttänyt suurimman osan äänitysajastaan studion pornolehti valikoimaan tutustuen ja tehneet kappaleensa kerralla sitten purkkiin. Olen ehdottomasti  kirjan kanssa samaa mieltä, että Yölintu oli Esa Niemisen merkittävä löytö jopa merkittävin. Tuottajana Esa Niemistä arvostetaan, sillä hän arvostaa soittajia enemmän kuin konesoundeja. Hyvä niin! 

Suuri yleisö muistaa varmasti Esa Niemisen televisiosta BumtsiBum-ohjelman pianistina, itsekin seurasin kyseistä ohjelmaa kunnes kyllästyin "nami nami" juttuihin.

Kun kirja on elämänkerta niin siinä kerrotaan myös Niemisen lapsuudesta, nuoruudesta, avioliitoista ja lapsista. Esa Nieminen tapasi ensimmäisen vaimonsa Annukan jo lukioiässä ja he saivat kaksi lasta. Surullista oli lukea, että toinen lapsista sairasti hyvin pienenä syövän. Avioliitto Annukka vaimon kanssa kariutui, kun Nieminen rakastui työkaveriinsa Pirreen. Tavatessaan molemmat olivat tahoillaan naimisissa. Ei mitään helppoja asioita lapsen syöpä tai avioliiton kariutuminen kyseisellä tavalla.

Lämmin suositus tästä kirjasta. Kirjassa on paljon tarinoita - suomalaisen viihdemusiikin vaiheita. Ottakaapa lukulistalle vaikkapa kesälomalle riippukeinuun. 
Ote " On elämä laulusta":

"Miten joku onnistuu tulemaan tähdeksi: Mitkä ovat eväät, joilla tuo unelma toteutuu? Tietysti tarvitaan vahvoja tukivoimia ja kunnollista musiikkia, mutta ne ei riitä, jos esittäjältä puuttuu säteilyä ja karismaa"

Kiitos OTAVA <3 Kirja saatu arvostelukappaleena


2 kommenttia:

  1. Kuulostaa tosiaan mielenkiintoiselta kirjalta. Bumtsi Bumista itse muistan Esan parhaiten.
    Mukavaa loppuviikkoa sinulle Kristiina <3

    VastaaPoista

Ilahdun suuresti viesteistä!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.