torstai 22. heinäkuuta 2021

Siinä välissä olin elossa

Yle Areenassa on tällä hetkellä kuunneltavissa Miss Suomesta 1977 Armi Aavikosta tarina. Tässä 20 osaisessa musiikkidraamassa Armia esittää Minka Kuustonen. Kuunnelmalla on hyvin kaunis nimi " Siinä välissä olin elossa". Jokaisen kuunnelman osan alussa Armi esittelee itsensä, kertoo syntymävuotensa ja kuolinvuotensa ja sanoo: " Siinä välissä olin elossa".  

    Kuva netistä

Muistan hyvin, kun katsoin televisiosta vuonna 1977 kun 18-vuotias Armi Aavikko kruunattiin Miss Suomeksi. Missikisoja katsottiin tuohon aikaan paljon, aivan eri tavalla kuin nykyisin. Muistan hyvin myös, miten Armin missikruunu oli vinossa ja miten hänen toinen silmänsä hiukan karsasti. Hänessä oli kuitenkin jotain aivan ihanaa säteilyä joka välittyi katsojille ruudun toiselle puolelle. Teinin innolla seurasin Armin missivuotta ja laulajan uran alkua. Muistan lukeneeni juttuja Armista ainakin Seura lehdestä ja Suosikista. Alussa minua viehätti myös Armin ja Dannyn yhteistyö ja "Tahdon olla sulle hellä" biisi kuuluikin "kasettimankaltani" usein. Olin nauhoittanut sen radiosta Nuorten sävellahjasta, jota Jake Nyman juonsi. Muistan kun odotin, että kello tulisi lauantaisin 16.05 ja Nuorten sävellahja alkaisi. 
Jossain vaiheessa Armin ja Dannyn seuraamiseni lopahti ihan tyystin, mutta kuunnelmaa oli nyt kuitenkin mukavaa seurata, mutta myös hyvin surullista Armin kohtalosta johtuen.

    Kuva netistä Ilta-Sanomat

Kuunnelmassa Dannya Ilkka Lipsasta esittää Ilkka Heiskanen. Muissa rooleissa mm. Armin äitinä Miia Nuutila, Leilana (Dannyn sihteeri) Anna-Leena Sipilä ja Arjana (Armin sisko) Saara Kotkanniemi.

Sarjan on käsikirjoittanut Kati Kaartinen.

Musiikki on tässä tarinassa keskeisessä osassa sekä myös musiikkibisnes aina 1970-luvulta lähtien. Kuunnelmassa haastatellaan myös vuosina 2020-2021 henkilöitä, jotka olivat Armin mukana hänen elämänsä vaiheissa.

Armin ja Dannyn suhteesta puhutaan avoimesti, mikä se sitten oli, sen saatte kuulla kuunnelmasta.

Armin äitiä ja sisarussuhteita kuvataan hyvin kauniisti. Armin siskon Arjan itsemurha oli Armin elämän yksi suurista tragedioista.

Armi alkoholisoitui ja Haukilahden lähiöbaarista tuli hänelle arkea. Armi oli useaan kertaan katkaisuhoidossa ja kuunnelmassa kerrotaan myös, että hän olisi ollut hoidossa suljetulla osastolla. 

Armin viimeisistä päivistä kuunnelma kertoo, että Armi pyysi Dannya viemään hänet autollaan joulunviettoon äitinsä luo. Armi oli yskäinen ja kertoi, että häntä on flunssa vaivannut pitemmän aikaa. Äiti kehoitti häntä menemään lääkäriin mutta Armi ei halunnut joulunpyhinä. 

Armin äiti huolestui tammikuussa, kun hän ei saanut yhteyttä tyttäreensä. Äiti ottikin sitten yhteyttä Armin taloyhtiön talonmieheen. Talonmies löysi Armin kuolleena turkki päällä asunnostaan.

Armi kuoli 43 vuotiaana keuhkokuumeeseen.

Armi syntyi syyskuussa 1958 ja kuoli tammikuussa 2002 siinä välissä hän oli elossa. Armi Aavikko on haudattu Malmin hautausmaalle Helsingissä.

Kiitos Minka Kuustoselle loistavasta roolisuorituksesta. Hän oli mielestäni oikea valinta esittämään Armia.


Kuva netistä

Kuunnelma on kuunneltavissa Yleareenassa 28.8.2021 asti

14 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista. En olekaan kuunnelmia vähään aikaan kuunnellut. Tämän voisi kyllä kuunnella. Armihan oli oman aikansa legenda. Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
 2. Pitääkin kuunnella. Minä ihailin Armia suuresti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loppu osa niin surullinen! Hyvä kuunnelma Minka Kuustonen osasi hommansa

   Poista
 3. Mielenkiintoista, vaikkakin kovin surullinen henkilöhistorian päätös. Muistan, kuinka seurasimme missikisoja. Apu-lehdessä oli misseistä paperinukkeja, joilla leikin.

  VastaaPoista
 4. Tää oli hyvä ja koskettava <3 Kesäiloa!

  VastaaPoista
 5. Olen lukenut tästä kuunnelmasta mutta ei ole tullut kuunneltua kumminkaan. Nuori oli poislähtemään.

  VastaaPoista
 6. Olen kuunnellut Armi Aavikon kuunnelmasarjaa ja se on mielestäni loistava, vaikka en koskaan mikään Danny ja Armi -fani ollutkaan.

  VastaaPoista
 7. Samoja muistoja minullakin on Armista. Ikävää vaan se, miten häntä kohdeltiin.

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.