torstai 14. syyskuuta 2023

Meiju Suvas En tyydy vähempään

Kun sain Meiju Suvaksen uutukaisen elämänkerta kirjan "En tyydy vähempään" ajattelin, että ohoh, onpas paksu kirja yli 500 sivuinen. Kirjan on kirjoittanut Mari Koppinen helsinkiläinen musiikkiin erikoistunut toimittaja.

Meiju on diplomi-insinööri isän ja musiikin opettaja äidin tytär Helsingin Tapanilasta. Perheeseen kuuluu myös isoveli Arto. Meiju kertoo kirjassaan, että " Olen varmasti maailman ensimmäisiä jo vatsassa eläneitä musiikin maistereita. Olen käynyt Sibelius Akatemian jo ennen syntymääni, lapsivedessä". Meiju eli elämänsä yhdeksän kuukautta sellon alla, kun Heini äiti kävi Sibelius Akatemiaa. Ken tietää, vaikka Meiju olisi saanut ihanan matalan äänensä sellon matalasta soinnista :)

Meijun ura alkoi Suosikki lehden Kultainen mikrofoni kisasta 1980-luvulla. Suosikki oli tuolloin todella nuorisoa yhdistävä lehti. Itsellenikin tuli Suosikki vuosia. Meijulle ja hänen bändilleen ei kisa tuonut kuitenkaan menestystä, mutta silloin syntyi "Meiju Suvas". Meiju ymmärsi mitä haluaa tehdä, hän haluaa laulaa. Opinnot Kauppaopistossa saivat jäädä.

Pian Meiju olikin Frederikin taustalaulajana Suomen euroviisujen karsinnassa ja myös hänen kesäkiertueella. Pari vuotta myöhemmin julkaistiin Meijun hitti "Tahdon sinut". Meiju Suvas oli uusi lupaus discokuningattareksi. 

Meijun sinetöi kuitenkin tähtiin "Pure mua" hittibiisi. Enpä muista, että olisin ollut yhdessäkään karaokessa, jossa ei olisi tätä biisiä joku tunteella vetänyt.

Pääpaino kirjassa on musiikkiurassa mutta kirja kertoo myös Meijun yksityiselämästä. Meiju on kokenut elämässään monta parisuhdetta niin hyviä kuin ihan järkyttäviäkin. Surullista on, että hän on joutunut kokemaan parisuhdeväkivaltaa. Meijun luottomeikkaaja - stailaaja Teuvo Loman kertoo kirjassa joutuneensä joskun meikkaamaan piiloon Meijun ruhjeita ja mustelmia, kun Meijun mies oli lyönyt. Media kutsuikin tuolloin Meijua Särkyneen sydämen kuningattareksi, kunnes hän löysi pienen tyttären Milenan yksinhuoltajana aviomiehensä Jonten. Heille syntyi vielä yhteinen poika Joakim.

Kirjailija Mari Koppinen on tehnyt aivan hurjan ison työn kuvatessaan kirjassa vuosikymmenien viihdebisnestä. Välillä lukiessa tuntui, että aihe levähtää käsiin. Koppinen piti sen kuitenkin kasassa ja mielenkiinto lukiessa säilyi. 

Kirjan kansi on mielestäni erittäin onnistunut ihan just Meiju Suvasta - tummaapuhuva ja kaunis.

Meiju Suvas viettää tänä syksynä 40-vuotistaiteilijajuhlaansa konserttien merkeissä. Meiju keikkaileekin edelleen vielä 64-vuotiaana. Ihan huikeaa!

Lämmin suositus tästä elämänmakuisesta kirjasta

Kiitos Tammi kirjasta <3
Sinulle toivotan oikein mukavaa syyskuuta <3 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.