perjantai 22. syyskuuta 2023

Lapua 1976

Lapua 1976 elokuva on tositapahtumiin pohjautuva rakkaustarina. Tarina ihmisistä, jotka joutuivat Suomen rauhanajan historian tuhoisimman onnettomuuden keskelle. 

                            Kuva finnkino

Huhtikuussa 1976 Lapuan patruunatehtaalla tapahtuu jotain sellaista mikä järkyttää koko Suomea. Patruunatehtaan lataamossa räjähtää. Räjähdyksessä kuolee 40 ihmistä ja useita loukkaantuu. Moni perhe menee rikki.

1976 kesäkuussa kävin Lapuan patruunatehtaan räjähdyspaikalla. Muistan ajatelleeni, että näkemäni oli kuin olisin sodan keskellä. Olin tosi järkyttynyt ja nuori mieleni ei oikein voinut ymmärtää tapahtunutta, toisaalta ei varmaan kukaan voinut ymmärtääkään.

Matti on töissä patruunatehtaalla niin kuin suurin osa lapualaisista. Kaisa patruunatehtaan johtajan tytär palaa kotipaikkakunnalleen ja aloittaa työt tehtaan lataamossa. Matilla ja Kaisalla on ollut suhde jota Kaisan isä ei koskaan hyväksynyt. Matti ja Kaisa huomaavat, että rakkaus ei olekaan sammunut. Rakkaustarina muuttuu 13.4.1976 murhenäytelmäksi - patruunatehtaan lataamossa räjähtää. Räjähdys tekee hirveää jälkeä ja seuraavaksi ihmisiä kaivetaankin raunioista ja ruumiita yritetään tunnistaa.

Elokuvan matka valkokankaalle on ollut pitkä. Lapualaissyntyinen ohjaaja Toni Kurkimäki suunnitteli elokuvaa 10 vuotta. Elokuvasäätiö hylkäsi hakemukset useaan kertaan mutta onneksi tekijät jaksoivat uskoa elokuvaan. Lopulta he perustivat oman tuotantoyhtiön. Elokuvan kokonaisbudjetin kerrotaan olleen 1,29 miljoonaa euroa.

Elokuva on vetänyt elokuvateattereihin täysiä saleja ja jatkaa edelleen voittokulkuaan.

Itse kävin katsomassa elokuvan Finnkino Flamingossa ja tosi hienoa oli, että elokuvan tekijäkaarti oli alussa paikalla kertomassa elokuvan vaiheista.


             Kiitos myös yllätysherkuista


Ohjaus Toni Kurkimäki

Käsikirjoitus Tuukka Haapamäki

Tuottajat Pekka Pohjoispää ja Mikko Jokipii

Pääosassa Linnea Leino, Konsta Laakso ja Hannu-Pekka Björkman

Elokuva on yksinkertaisesti HIENO!

Kiitos <3 ja viisi tähteä⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.