sunnuntai 12. helmikuuta 2023

Lapsuuden kehityksellinen trauma

Kun näin Juha Klaavun kirjan "Lapsuuden kehityksellinen trauma" -  syy arvottomuuteen, häpeään ja syyllisyyteen  Suomen hyvinvointikustantamon Viisas elämän valikoimassa, ajattelin heti, että tuon kirjan haluaisin lukea, ehkä se antaisi vastauksia moneen päässäni pyörivään kysymykseen joihin olen törmännyt työssäni ja yksityiselämässä.


Juha Klaavu kertoo kirjan alussa, että kirja on kirjoitettu tavalliselle lukijalle. Itselläni on tosi pitkä ura esikoulun opettajana ja olen lukenut paljonkin traumaan ja traumoihin liittyviä kirjoja ja artikkeleita, mutta kehityksellinen trauma on itselleni tuntemattomampi asia. Klaavu toteaakin, että kehityksellinen trauma on monen psyykkisen kivun ja mielenterveyden häiriön taustalla ja vakavimmillaan se voi johtaa epävakaan persoonallisuushäiriön kehittymiseen. Klaavun mielestä kehityksellisen trauman vaikuttavuutta ei ole ymmärretty ja moni ihminen on syyllistänyt itseään ongelmistaan jotka ovat selkeästi kehityksellisen trauman seurausta.

Ihmisen kokemus itsestä kehittyy koko lapsuuden ajan. Kehityksellinen trauma syntyy kun lasta ei kohdata läsnäollen emotionaalisesti. Siihen ei tarvita mitään muuta kaltoinkohtelua vaan kylmä kohtelu riittää. Varhaislapsuudessa syntyneen kehityksellisen trauman seurauksena henkilö luo itselleen minän joka ei ole häntä itseään ja pohjalla on syvä häpeän, syyllisyyden ja arvottomuuden tunne. Henkilö ei itse tätä tunnista sillä asian kohtaaminen on niin tuskallista. Trauman vaikutukset näkyvät henkilön koko elämässä.  

Kirjassa on asiakaskokemuksia joiden kautta avataan kehityksellisen trauman syntyä ja hoitoakin. Kirjan alussa kun luin kehityksellisen trauman peruskäsitteistä, ajattelin, että ei tämä nyt ihan tavalliselle ihmiselle kyllä avaudu ihan helpolla. Sitten kun luin kirjaa eteenpäin, se olikin selkeä ja helposti ymmärrettävä. Voisin jopa sanoa, että kauniisti vaikeista asioista kirjoitettu. Lopuksi oli vielä muistutus, että emme alkaisi kertoa muille mikä heissä on vikana, ellei sitä meiltä kysytä. "Tietoa ja ymmärrystä ihmisestä ei tule koskaan käyttää alistamisen, loukkaamisen tai vallankäytön välineenä".


Lämmin suositus tästä kirjasta. Mä jotenkin uskon, että moni ihminen saisi tästä kirjasta apua omaan tai läheisten hyvinvointiin.

Juha Klaavu on teologian maisteri, psykoanalyyttinen psykoterapeutti, kouluttaja ja luennoitsija. Hän on toiminut psykoterapeuttina niin Suomessa kuin ulkomailla. Lapsuuden kehityksellinen trauma on hänen esikoisteoksensa.

Kiitos Viisas elämä kustantamo kirjasta


Sinulle toivottelen oikein mukavaa viikkoa <3 Itselläni alkaa viikon päästä talviloma :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.