sunnuntai 22. elokuuta 2021

Herttoniemen kartano

Kun olen asunut Jollaksessa jo melkein kolmekymmentä vuotta niin varmaan "miljoona" kertaa olen mennyt Herttoniemen kartanon ohi. Harvoin tulee kuitenkin pysähdyttyä kartanolle, on ilmeisesti liian lähellä kotia.

Kartanon museo on nyt museokortti kohde, niin teinkin nyt poikkeuksen ja hyppäsin bussista pois ja suuntasin tähän museoon. Yllätyksekseni entisen esikoululaiseni äiti oli tässä museossa töissä, joten sainkin kivaa ja tuttua palvelua.

Kartanon historiasta sen verran, että Kreivi Augustin Ehrensvärd osti Herttoniemen vuonna 1752 ja seuraavalla vuosikymmellä päärakennuksen paikalla oli sitten jo keramiikkatehdas. Vara-amiraali Carl Olof Gronstedt omisti Herttoniemen vuodesta 1793 vuoteen 1799 ja vuodesta 1813 vuoteen 1820 asti. Hän muuttikin keramiikkatehtaan asuinrakennukseksi. Tältä ajalta on myös kaunis barokkipuisto. 1859 kartanon osti lääninkamreeri Carl Gustaf Bergbom. Lahjoituksen kautta sitten myöhemmin vuodesta 1917 kartanon päärakennuksen puistoineen on omistanut yhdistys Svenska Odlingens Vänner i Helsinge.

Kartanon ympäristössä on mm. talousrakennuksia, työväenasuntoja ja Tuulimylly. Ravintola Wanha mylly on myös kartanon vieressä entisessä pehtoorin tuvassa ja kesäisin syreenien katveessa on ravintolalla terassi. Ravintola Wanhassa myllyssä sentään on tullut käytyä useamman kerran. Palvelukin on parantunut vuosien saatossa. Tarjolla on hyviä viinejä ja hyvää ruokaa.


Herttoniemen kartanon ympäristö on ollut monen elokuvan kuvauspaikkakin. Ehkäpä kuuluisimmat elokuvat ovat Kulkurin valssi sekä Katariina ja Munkkiniemen kreivi. 

Museo on auki toukokuusta syyskuuhun sunnuntaisin klo: 12-14 (ryhmäopastukset tilauksesta). Lokakuusta huhtikuuhun vain opastetut kierrokset tilauksesta.

Ihana keidas on Herttoniemen kartano keskellä modernia asutusta. Kartanolle pääsee kätevästi useammalla bussilla 84, 85, 86, 88 ja 89 tai vaikkapa kävellen Herttoniemen metroasemalta.

Toivottelen sinulle oikein mukavaa viikkoa <3

6 kommenttia:

 1. Minä en ole käynyt Herttoniemen kartanossa ikinä sisällä, mutta puistossa on tullut käytyä useinkin. Siellä on upea vanha puusto ja helteisenä kesänäkin puisto on mukavan varjoisa.

  Kivaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puisto on kyllä ihana.Laajasalontieltä ei näekään mitä kaikkea se kätkee sisäänsä mm. ihanat kukkaistutukset. Kiitos kivaa viikkoa sinnekin💛

   Poista
 2. Mukavaa viikkoa sinullekin! Olipa mukava postaus ja hyvä esimerkki siitä, mitä kaikkea mielenkiintoista läheltä voi löytyä :-)

  VastaaPoista
 3. Onpa upea kartano niin sisältä kuin ulkopuoleltakin.
  Ihanaa viikkoa sinullekin <3

  VastaaPoista
 4. Niin on, tuossa kartanonpuistossa olen myös käynyt eskareiden kanssa retkellä. Kivaa viikkoa sinnekin💞

  VastaaPoista

Ilahdun suuresti viesteistä!