keskiviikko 4. lokakuuta 2023

Lola Lorenzo

Lola Lorenzon elämänkerta on Into Kustannuksen syksyn uutuuskirja.  Lola on Baba Lybeckin kirjoittama rehellinen, konstailematon ja avoin kertomus historian ensimmäisestä julkisesti transnaiseksi tunnustautuneesta somalialaisesta

Lola syntyi Somalian pääkaupungissa Mogadishussa 1990 mutta sisällissodan alettua muutti perheensä kanssa Suomeen. Lola asui lapsuutensa Pähkinärinteessä Vantaalla ja myöhemmin vielä Vantaan Myyrmäessä. Lolan lapsuus oli rasismin täyttämää mutta somalilaisten perhekeskeisyyttä kuvataan kauniisti.  Lola äiti laittoi hyvää ruokaa ja oli perheen tukipilari. Lolan isä kuvataan etäisenä auktoriteettina ja kirjassa tulee esiin myös se, että Lolan isällä oli myöhemmin toinen vaimo Somaliassa.

7-vuotiaana Lola laitetaan neljäksi vuodeksi koulukotiin Somaliaan. Tämä siksi, että somalilasten halutaan oppivan omaa kieltään ja uskontoa. Koulukodit olivat karmeita laitoksia, ruumiillista kuritusta ei kaihdettu ja opettajat käyttivät lapsia hyväkseen.

" Yritin vältellä opettajaa mutta se oli suljetussa laitoksessa mahdotonta. Pikkuhiljaa huomasin, että muutamilla muillakin lapsilla oli "peppuvika"" - pepusta tuli verta. "Sairastupaa hoitava ukko, sanoi vain, ettei se ole vaarallista ja antoi lääkettä ja sanoi "seuraava". Vasta jälkeenpäin tajusin, että se oli lasten hyväksikäyttörinki ja olin valikoitunut yhdeksi uhriksi"

Lola palasi 11-vuotiaana Suomeen. Aikuistuttuaan hän kouluttautui lähihoitajaksi ja maskeerajaksi. Hän loi uraa somalialaisten suosikkimaskeerajana, jota lennätettiin töihin ympäri maailmaa.

2013 Lola kertoi julkisesti olevansa nainen. Somaliyhteisö hylkäsi hänet. Myös elämän tuki ja turva oma äiti hylkäsi. Lola löytää kuitenkin paikkansa Ballroom kulttuurista. Transyhteisö on hänen uusi koti.

Lola on esiintynyt tv-ohjelmissa ja podcasteissa. Somaliassa hänellä on laaja somenäkyvyys.

Kiitos kirjasta INTO KUSTANNUS

Toivottelen sinulle mukavaa lokakuun alkua. Kohta onkin yhdet mun lempparimessut - Helsingin kirjamessut 26.- 29.10.2023 

Huomasin, että Lolakin siellä kertoo kirjastaan



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.