sunnuntai 19. maaliskuuta 2023

Piiritys

"Suomen rikoshistorian raukkamaisin teko"

Näin kuvataan Suomen tiettävästi ensimmäistä palkkamurhaa. 24. huhtikuuta 1992 liikuntakyvytön liikemies Suomen Silkkikutomon omistaja Wilhelm Högsten murhattiin 77-vuotiaana huvilassaan Helsingin Jollaksessa. Murhaaja kiipesi paloportaita pitkin huvilan toisen kerroksen makuuhuoneeseen. Wilhelm Högsten ammuttiin kylmäverisesti suoraan sänkyyn neljästi, joista kolme osui. Ennen ampumista  murhaaja oli katkaissut puhelinjohdot, jotta huvilassa asuva taloudenhoitaja ei voisi soittaa poliisia laukaukset kuultuaan.  Tekijäksi epäiltiin ensin hänen poikaansa diplomi ekonomi Fred Högsteniä, kun isällä ja pojalla tiedettiin olevan riitoja rahasta. Myöhemmin kuitenkin selvisi, että murhan teki taksikuski Ilpo Larha. Kuljettajana murhapaikalle toimi 30-vuotias Hannu Ratia. Taloudellisiin vaikeuksiin joutunut Fred Högsten oli palkannut Ilpo Larhan murhaamaan isänsä puolen miljoonan markan korvauksesta.

Pari vuotta myöhemmin vuonna 1994 Helsingin lääninvankilasta karkasi kaksi murhasta elinkautiseen vankeuteen tuomittua vankia. Toinen niistä oli Ilpo Larha ja toinen Kullervo Haikas. Pakomatkan alussa he ryöstivät pankin Helsingin Pitäjämäessä. Pakomatka johti lopulta kerrostaloasuntoon Lahteen, jossa heitä piiritettiin 55 tuntia. Välillä Larha lupasi antautua mutta melkein yhtä usein hän uhkasi tappaa itsensä.

Ruutu + suoratoistopalvelussa on nyt Ilpo Larhasta tehty sarja nimeltään Piiritys. Ensimmäisen osan voi katsoa maksutta mutta sen jälkeen se on maksullista. Vinkkinä, että Ruutu + :lla on ilmainen kokeilujakso, hyvin ehtii tämän sarjan katsoa maksuttakin. 

Ilpo Larhaa näyttelee mielettömän uskottavasti Elias Salonen, välillä tuntui etten katsokaan mitään näyttelijää. Elias Salonen on valmistunut vasta hiljattain teatterikorkeakoulusta ja teki huikean hienon roolisuorituksen. Sarjan toisen pääroolin näyttelee Jussi Vatanen. Hän on Lahden poliisin komisario Esko Heinonen, joka päätyy neuvottelemaan Ilpo Larhan kanssa. Jussi Vatasen taito ja karisma tekivät sen taas eli niin hienon näyttelijätyön. Välillä ihan pidätin hengitystä kun Esko Heinonen neuvotteli puhelimen kautta Ilpo Larhan kanssa. Katsojalle välittyi todellinen trilleri. Huh! Komisario Heinosen apuna oli myös psykiatreja, jotka kirjoittelivat neuvottelutilanteissa ohjeita lapuille. 

Sarjassa kuvataan myös Ilpo Larhan elämää ennen traagisia tapahtumia. Hänellä oli tyttöystävä, jolle hän opetti ampumista. Larhalla oli ilmeisesti jonkinasteinen addiktio aseisiin. Hänen kerrotaan olleen armeijassa taitava räjähteiden ja aseiden käsittelijä. 

Ilpo Larha on käynyt koulua Vuosaaressa. Luin artikkelin, jossa 1980-luvulla Vuosaaren yläasteen rehtori Soili Lahti muisteli Ilpo Larhaa. Hän kertoo Ilpo Larhan olleen syrjäänvetäytyvä ja hiljainen. Kiinnostus aseisiin oli ollut jo silloin näkyvillä. Ilpo Larha oli tavallisen perheen poika. Isä oli pääkirjanpitäjä ja äiti liikkeenharjoittaja. Veljen tiedetään ajaneen myös taksia.

"Mä oon Ilpo Larha, kukas vittu sä oot?"

Sarjaa on kuvattu mm. Tampereella, Valkeakoskella sekä Hämeenlinnan vankilamuseossa. Yritin kovasti katsoa tuttuja seutuja Jollaksesta, ei niitä juuri ollut. Villa Högsten nimittäin nököttää edelleen noin 900 metrin päässä kodistani. 

Tällainen kamala tragedia on ollut yli 30 vuotta sitten täällä. Jollas on kuitenkin  ihanan rauhallinen ja kaunis merellinen lähiö. Minun sydän on ollut jo 30 vuotta täällä ja toivon, että on loppuelämäni. Parempaa paikkaa en tiedä. 

Kuvat netistä

Sinulle toivottelen oikein mukavaa viikkoa <3






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.